Putin amenință că oprește toate livrările de energie către Europa dacă UE plafonează prețul gazului rusesc: „Nu vom furniza nimic”

  • 07 Septembrie 2022 17:02
Putin amenință că oprește toate livrările de energie către Europa dacă UE plafonează prețul gazului rusesc: „Nu vom furniza nimic”

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat miercuri că va opri toate livrările de gaz, petrol și cărbune în cazul unei plafonări a prețurilor, propusă de Comisia Europeană. Putin insistă că nu vrea să folosească energia ca „armă” împotriva Europei.

Plafonarea prețurilor ar fi „o decizie absolut stupidă”, „o prostie”, a declarat liderul de la Kremlin miercuri, în cadrul unui forum economic la Vladivostok (Orientul Îndepărtat al Rusiei). „Dacă țările europene vor să renunțe la avantajele lor competitive, este la latitudinea lor să decidă”, a avertizat el. Dar „nu vom livra absolut nimic dacă este împotriva intereselor noastre, în acest caz economice. Nici gaz, nici petrol, nici cărbune (...). Nimic”, a adăugat el, pe un ton ferm, potrivit AFP, transmite Agerpres.

„Nu vom furniza nimic în afara cadrului contractelor” semnate cu țările importatoare, a subliniat Putin în fața mai multor lideri economici ruși și asiatici, denunțându-i „pe cei care încearcă să ne impună propria lor voință”. Rusia a anunțat săptămâna trecută închiderea gazoductului Nord Stream, care deservește Germania și mai multe țări europene, invocând motive tehnice. Potrivit gigantului rus Gazprom, această întrerupere prelungită se datorează necesității de a repara o turbină a gazoductului, din cauza unor scurgeri de ulei.

Decizia a sporit însă temerile țărilor europene cu privire la o întrerupere totală a gazului rusesc pe continent, în condițiile în care iarna se apropie și pe fundalul unei inflații galopante a prețurilor energiei. Miercuri, Vladimir Putin a îndemnat țările europene „să-și revină în fire”, pe fondul intensificării vocilor în Occident care acuză Rusia că își folosește gazul ca mijloc de presiune în contextul conflictului din Ucraina. Acuzații respinse miercuri de Putin: „Ei spun că Rusia folosește energia ca armă. Încă o prostie!”, a comentat președintele rus. Moscova se apără argumentând în special că sancțiunile care i-au fost impuse pentru ofensiva sa din Ucraina au determinat o penurie de piese de schimb care amenință integritatea Nord Stream.

„Dați-ne o turbină și mâine relansăm Nord Stream”, a lansat Putin la adresa europenilor. „Suntem pregătiți (să reluăm exporturile) mâine. Tot ce trebuie să faceți este să apăsați un buton”, a spus el, amintind că nu Rusia a fost cea care „a impus sancțiuni”.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău