Putin aduce în discuție reluarea producției de rachete rusești cu rază intermediară de acțiune
-
07 Iulie 15:20
Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va trebui să reia producția de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, interzise anterior în virtutea Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), care nu mai este în vigoare, transmit agențiile AFP și Reuters, scrie Agerpres.
Statele Unite s-au retras oficial în 2019 din acest tratat pe care-l semnase cu Rusia în anul 1987, acuzând Moscova de încălcarea acordului, acuzație pe care Kremlinul a negat-o, relatează sursa.
Rusia a impus apoi un moratoriu propriu asupra dezvoltării rachetelor interzise anterior prin tratatul INF, respectiv rachetele care au o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.000 de kilometri.
"Este cunoscut faptul că Statele Unite nu numai că produc aceste sisteme de rachete, dar le-au adus deja în Europa pentru exerciții în Danemarca", a declarat Putin vineri la o ședință a Consiliului de Securitate al Rusiei. "A fost anunțat recent că ele se află în Filipine. Dar nu se știe dacă au luat sau nu rachetele de acolo", a adăugat liderul de la Kremlin.
Prin urmare, a argumentat el, Rusia trebuie să răspundă. Deci, a indicat Putin, "se pare că trebuie să începem să producem aceste sisteme de lovire și apoi, pe baza situației reale, să luăm decizii cu privire la locul în care să le amplasăm, dacă este necesar pentru a ne asigura securitatea".
Mesajul său survine după ce Statele Unite au furnizat Ucrainei rachete cu rază scurtă de acțiune cu care armata ucraineană lovește ținte rusești, respectiv rachete ATACMS care au o rază de acțiune de 300 de kilometri.
De asemenea, Rusia a avertizat statele occidentale, în special SUA, că riscă o "confruntare directă" cu ea în urma intensificării zborurilor dronelor de recunoaștere deasupra Mării Negre.
Potrivit Moscovei, aceste drone, la fel și sateliții de recunoaștere și avioanele AWACS ale SUA, oferă Ucrainei informații despre țintele rusești pe care armata ucraineană reușește astfel să le lovească, iar unele sisteme folosite de Ucraina în aceste atacuri, precum rachetele ATACMS, sunt programate și dirijate spre țintă de specialiști americani.