Putin a semnat un decret misterios prin care ordonă să fie recuperate proprietățile din străinătate ale Imperiului Rus și ale Uniunii Sovietice

  • 19 Ianuarie 18:09
Putin a semnat un decret misterios prin care ordonă să fie recuperate proprietățile din străinătate ale Imperiului Rus și ale Uniunii Sovietice

Un decret al liderului rus Vladimir Putin, publicat joi seară, alocă fonduri pentru o unitate de stat a cărei sarcină este să caute proprietăți în străinătate și să se asigure că drepturile de proprietate ale Rusiei sunt înregistrate, relatează Bloomberg, citată de News.ro.

Documentul nu indică mărimea bugetului pentru această operațiune sau ce tipuri de proprietăți sunt căutate.

Deși nu este clar ce a determinat ordinul, este puțin probabil ca interesul lui Putin pentru fostele posesiuni imperiale să atenueze îngrijorările legate de ambițiile sale în rândul statelor vecine, după ce invazia Rusiei în Ucraina a dat peste cap securitatea europeană, notează Bloomberg.

La apogeul său, Imperiul Rus era extins pe teritorii ale Poloniei moderne și ale statelor baltice Estonia, Letonia și Lituania, precum și ale Finlandei. Acesta s-a dizolvat sub presiunea Primului Război Mondial și a revoluției bolșevice din 1917, condusă de Vladimir Lenin, ceea ce a marcat nașterea statului comunist.

Uniunea Sovietică, formată în 1922, a acoperit o mare parte din fostul teritoriu al imperiului, cu excepția Poloniei și Finlandei, până la prăbușirea sa în 1991, când republicile constitutive din țările baltice, Caucaz, Asia Centrală, precum și  Moldova, Ucraina și Belarus au devenit independente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău