Putin a semnat decretul prin care le este interzis accesul în Rusia cetățenilor din țările considerate „neprietenoase” de Moscova

  • 04 Aprilie 2022 16:40
Putin a semnat decretul prin care le este interzis accesul în Rusia cetățenilor din țările considerate „neprietenoase” de Moscova

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni un decret care introduce restricții privind vizele pentru cetățenii țărilor pe care Moscova le consideră „neprietenoase” ca răspuns la sancțiunile impuse Ucrainei, anunță Reuters.

Decretul, care intră în vigoare luni, suspendă regimul simplificat de eliberare a vizelor al Rusiei cu unele țări ale Uniunii Europene, precum și cu Norvegia, Elveția, Danemarca și Islanda, transmite DIGI24.

De asemenea, Kremlinul a ordonat ministerului rus de externe și altor organisme să introducă restricții personale de intrare pentru „cetățenii străini și apatrizii care comit acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei, a cetățenilor săi sau a entităților sale juridice”.

Luna trecută, guvernul rus a aprobat o listă de țări neprietenoase, inclusiv Statele Unite, Canada, Marea Britanie, statele UE și Ucraina, printre altele.

Rusia sancționează liderii UE și cea mai mare parte a deputaților europeni

Rusia a anunțat joi că interzice intrarea pe teritoriul său liderilor europeni și majorității europarlamentarilor, ca reacție la măsurile punitive care vizează Moscova pentru intervenția sa militară în Ucraina.

„Restricțiile se aplică celor mai înalți lideri ai Uniunii Europene, inclusiv unui anumit număr de comisari europeni și de șefi ai organismelor militare europene, precum și marii majorități a deputaților Parlamentului European, care promovează politici antirusești”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Această măsură se aplică de asemenea unor responsabili politici din țări membre ale UE, precum și unor personalități publice și jurnaliști care "au susținut sancțiunile ilegale împotriva Rusiei, au incitat la rusofobie sau au încălcat drepturile și libertățile populației rusofone”, a adăugat ministerul.

Diplomația rusă nu a publicat lista persoanelor vizate, dar a declarat că a informat Reprezentanța UE la Moscova despre această măsură.

Rusia a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce a numit „o operațiune militară specială” pentru a neutraliza capacitățile militare ale vecinului său din sud și pentru a elimina oamenii pe care i-a numit „naționaliști periculoși”. 

Forțele ucrainene au răspuns cu o rezistență puternică, iar Occidentul a impus sancțiuni drastice Rusiei în efortul de a o forța să-și retragă armata. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău