Putin a încercat să-l convingă pe Macron, pe hârtie, că navele ucrainene ar fi intrat în apele teritoriale rusești

  • 01 Decembrie 2018 13:21
Putin a încercat să-l convingă pe Macron, pe hârtie, că navele ucrainene ar fi intrat în apele teritoriale rusești

Pentru a-l convinge pe președintele francez Emmanuel Macron de corectitudinea deciziei sale de a sechestra trei nave ucrainene duminica trecută, liderul rus Vladimir Putin a luat o foaie și a desenat pozițiile navelor, au relatat vineri consilieri ai președintelui francez, informează sâmbătă AFP.

În marja summitului G20 din Buenos Aires, președinții francez și rus au avut o întrevedere bilaterală de vreo 20 de minute, în timpul cărora cei doi au discutat mai ales despre Ucraina, Emmanuel Macron reluând cererile europenilor în vederea unei "dezescaladări".

"Putin a scos o foaie albă și a desenat marea, strâmtoarea, și a început să-i explice președintelui (francez) parcursul ucrainean în apele neutre, apoi teritoriale. El a explicat pe unde au trecut acestea (navele). El a explicat pe îndelete propria versiune a faptelor, ceea ce a luat aproape zece minute", a relatat o consilieră a lui Macron.

"Președintele Republicii Franceze a declarat că trebuie să se intre într-o fază de dezescaladare" și a cerut "să fie făcute gesturile necesare" pentru a se putea ajunge aici, potrivit Palatului Elysee.

La finalul întrevederii, cei doi au avut de asemenea un schimb de opinii cu privire la securitate și "controlul armelor în Europa", a adăugat aceeași sursă fără alte detalii.

În privința comerțului, "acesta este un subiect asupra căruia suntem de acord, aproape o excepție", i-a spus Emmanuel Macron lui Vladimir Putin.

În schimb, cei doi nu au discutat nici despre cazul jurnalistului saudit ucis Khashoggi, nici despre climă.
Duminică, Rusia a sechestrat trei nave ucrainene în largul peninsulei Crimeea, teritoriu ucrainean anexat de Moscova în 2014. Paza de coastă rusească a deschis focul și a capturat navele ucrainene în strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Azov de Marea Neagră.

Aceasta este prima confruntare militară deschisă între Moscova și Kiev după anexare și declanșarea, tot în 2014, a unui conflict armat în estul Ucrainei între forțele ucrainene și separatiștii proruși, conflict soldat până acum cu peste 10.000 de morți.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău