Putin - „ținta numărul 1” a serviciilor ucrainene. GUR: Obiectivul nu e eliminarea lui Putin ci aducerea sa pe un scaun la Haga

  • 26 Mai 2023 08:44
Putin - „ținta numărul 1” a serviciilor ucrainene. GUR: Obiectivul nu e eliminarea lui Putin ci aducerea sa pe un scaun la Haga

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, este 'ținta principală dintre criminalii de război' și obiectivul serviciilor de informații ucrainene este reținerea și aducerea sa în fața Curții Penale Internaționale (CPI) pentru a răspunde pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei și 'nu eliminarea sa fizică', a declarat joi purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), Andrei Iusov, citat de agenția de presă Unian, potrivit Agerpres, citat de defenseromaniaro.

Declarația sa intervine după ce ziarul german Die Welt a publicat un interviu cu directorul adjunct al GUR, Vadim Skibițki, în care acesta afirma că președintele rus Vladimir Putin și patronul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, se află în fruntea listei persoanelor pe care serviciile speciale ucrainene doresc să le elimine.

"Înțeleg că există oameni din media care culeg și pregătesc cele mai 'fierbinți' fapte, iar asta e normal, dar în original (materialul ziarului Die Welt) era oarecum diferit. Da, într-adevăr, Putin este evident un criminal de război, ca și toată clica lui. Și el este într-adevăr ținta nr.1 în ceea ce privește reținerea și livrarea sa către CPI", a subliniat purtătorul de cuvânt al GUR.

Ucraina este un stat civilizat care acționează prin metode civilizate, a afirmat el.

"Să întreprindem acum supraeforturi pentru a elimina fizic o persoană care arată ca Putin - putem vorbi despre asta mult și bine, dar trebuie să ne punem întrebarea dacă este judicios să facem așa ceva. Necesitatea de a-l reține ca pe un criminal de război, de asemenea și pe acoliții săi și de a-i preda tribunalului internațional este desigur o chestiune de pedeapsă justă, care va fi pusă în aplicare și neapărat implementată", a afirmat Iusov.

"Haga este inevitabilă pentru Putin și, în situația dată, este și mai bine ca el să compară viu în fața CPI", a adăugat oficialul ucrainean.

În interviu, potrivit EFE, Skibițki afirmase că Putin se află în capul listei care îi include pe responsabilii ruși implicați direct în coordonarea acțiunilor militare în Ucraina.

El a adăugat că Putin este cel care 'coordonează și decide' ce se întâmplă în cadrul campaniei militare pe care a declanșat-o în februarie 2022 împotriva statului vecin, căruia îi neagă dreptul la existență.

Atât președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât și lideri occidentali l-au calificat pe Putin drept 'un criminal de război', pe numele căruia Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare, considerându-l 'presupus responsabil' pentru deportarea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate de forțele ruse în Ucraina.

Reacția Rusiei nu s-a lăsat așteptată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, catalogând Ucraina drept un "regim terorist".

Vladimir Putin a declanșat o campanie militară în Ucraina la sfârșitul lunii februarie 2022, cea mai sângeroasă agresiune în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, sub pretextul 'denazificării' și 'demilitarizării' Ucrainei. "Denazificarea" nu înseamnă altceva decât eliminarea fizică a actualilor lideri prooccidentali de la Kiev, susțin deopotrivă analiști din afara Rusiei și propagandiști de la Moscova. În mod repetat, Vladimir Putin a negat dreptul la existență a poporului ucrainean, despre care în public susține că este frate cu cel rus.

În realitate, după cum susține fostul redactor șef al postului de radio Eho Moskvî, Aleksei Venediktov, declarat 'agent străin', Putin nu a făcut decât să învrăjbească două popoare slave pentru întregi generații de acum încolo, în condițiile în care circa 44 milioane de ruși au legături de familie în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,17 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău