Putin: Rusia trebuie să facă eforturi pentru a reveni pe creștere în 2016

  • 24 Decembrie 2015 17:32
Putin: Rusia trebuie să facă eforturi pentru a reveni pe creștere în 2016

Guvernul Rusiei ar trebui să lucreze la revenirea pe creștere a economiei dependente de petrol, în pofida perioadei prelungite cu prețuri scăzute ale țițeiului.

Declarația a fost făcută joi, 24 decembrie, de președintele Vladimir Putin, la o întâlnire cu oficialii guvernamentali de la Moscova, se arată într-un articol apărut în ''Wall Street Journal'' (WSJ).

Putin a lăudat activitatea membrilor Executivului în ultimul an deoarece au arătat că au capacitatea de a rezolva într-o manieră eficientă problemele generate de crizele financiare și economice.

Anul acesta, Rusia a intrat în recesiune, pentru prima dată din 2009, afectată de sancțiunile occidentale și de prețul redus al petrolului, unul dintre principalele produse de export ale Rusiei. Vladimir Putin a declarat că țara ar trebui să fie pregătită pentru o perioadă prelungită în care cotația barilului de țiței va rămâne la un nivel scăzut, iar restricțiile vor fi menținute.

Șeful statului rus nu a specificat care ar trebui să fie motorul de creștere al economiei în 2016, ținând seama de sancțiunile occidentale și de prețul redus al petrolului.

În cazul în care cotația medie a barilului de țiței va fi de 50 de dolari, Guvernul se așteaptă la un avans al economiei de 0,7% anul viitor. Dar Banca Centrală a Rusiei estimează că recesiunea va continua și în 2016.

De asemenea, Vladimir Putin a afirmat că Executivul ar trebui să folosească instrumentele pieței pentru a limita inflația și, în același timp, să sprijine industria auto, sectorul construcțiilor și fabricarea bunurilor de consum.

Cotația barilului Brent din Marea Nordului a coborât săptămâna aceasta la 36,04 dolari, cel mai redus nivel din ultimii 11 ani, pe fondul creșterii îngrijorării potrivit căreia supra-oferta de pe piața mondială ar putea să se agraveze în lunile următoare din cauza unui război al prețurilor între Organizația Statelor Exportatoare de Petrol /OPEC/ și producătorii de petrol care nu fac parte din cartel.

În ultimul an, statele membre OPEC au pompat o cantitate record de petrol pe piață în încercarea de a-i determina pe producătorii cu costuri mari, cum sunt companiile americane care produc petrol de șist, să iasă de pe piață. Supra-oferta de petrol ar urma să crească și mai mult la începutul anului viitor când Iranul, al doilea mare producător din cadrul OPEC, va putea să-și majoreze propria producție odată cu ridicarea sancțiunilor internaționale.

Cu toate acestea, anterior, producătorii de petrol din zona Golfului Persic și Rusia au avertizat că nu își vor reduce producția nici măcar în situația în care prețul barilului de petrol va coborî până la 20 de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău