Purtătorii asimptomatici de coronavirus din China provoacă temeri privind un nou val de COVID 19. Cum sunt depistați aceștia

  • 25 Martie 2020 14:50
Purtătorii asimptomatici de coronavirus din China provoacă temeri privind un nou val de COVID 19. Cum sunt depistați aceștia

Existența unui număr mare de oameni infectați cu COVID 19 în China, dar asimptomatici, provoacă temeri în rândul publicului pentru că aceștia ar putea răspândi în continuarea boala deoarece nu știu că sunt purtători, informează New York Post, citând Reuters.

Pe măsură ce virusul continuă să se extindă la nivel mondial, China este la un pas să anunțe învingerea epidemiei și a început deja să relaxeze restricțiile de circulație. Granița provinciei Hubei, epicentrul pandemiei de coronavirus, a fost deschisă azi după două luni de izolare, însă există îngrijorări că aceste decizii vor readuce în circulație mii de oameni infectați.

Purtătorii asimptomatici ai virusului prezintă o mare provocare în controlul bolilor infecțioase, îngreunând misiunea autorităților de a opri epidemia.

China a raportat 81.218 cazuri de Covid 19 până acum, dar și 3.281 de decese. Numărul cazurilor cunoscute de oameni infectați care nu prezintă simptome nu a fost niciodată făcut public, însă publicația South China Morning Post spune că ar fi vorba de peste 40.000 de oameni, citând informații oficiale nepublicate.

Cum sunt depistați bolnavii asimptomatici în China 

Purtătorii asimptomatici sunt descoperiți prin depistarea persoanelor cu care au luat contact bolnavii. În China, autoritățile identifică oamenii care au avut contact cu o persoană diagnosticată și îi testează. Dacă rezultatul este pozitiv, aceștia sunt introduși în carantină.
"Toți pacienții asimptomatici au fost descoperiți în timpul identificării contactelor", a anunțat, marți, Wu Zunyou de la Centrul chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. "Deci vor putea trasmite boala? Nu, nu vor putea", a adăugat acesta.

Cu toate acestea, neincluderea lor în datele oficiale au ridicat îngrijorări în privința transparenței autorităților de la Beijing, iar anumiți experți spun că ar putea conduce la o imagine deformată asupra felului în care se răspândește epimdemia și dacă aceasta este sau nu sub control.

Deși nu a mai raportat infecții noi în perioada 18-22 martie, orașul Wuhan a dezvăluit pe 20 martie că un nou caz de infectare cu coronavirus nu a fost inclus în datele oficiale pentru că pacientul, un bărbat de 62 de ani pe nume Zhang, nu a prezentat simptome.

Citând surse medicale, publicația Caixin a anunțat un nou caz apărut în Wuhan marți, fiind vorba despre un doctor care a fost infectat de un pacient asimptomatic.

China a spus că pacienții fără simptome vor fi adăugați pe lista cazurilor confirmate dacă prezintă simptome ulterior, însă este neclar câte cazuri asimptomatice rămân nediagnosticate, drept urmare nu sunt introduse în carantină.

Bolnavii asimptomatici pot crea noi rute de infecție, spun experții

Experții avertizează că pacienții infectați care nu prezintă simptome pot crea noi rute de infecție odată ce restricțiile de circulație sunt relaxate.

"Este foarte îngrijorător, mai ales că multe țări încă nu au implementat testarea la nivel ridicat în rândul comunităților", spune Adam Kamradt-Scott, specialist în sănătate publică la Universitatea din Sydney.

Nu se știe nici cât de mulți oameni pot fi infectați de purtătorii virusului care nu prezintă simptome.

"Știm că este posibil, însă nu considerăm acestă situație un factor puternic de transmitere", a spus Maria Van Kerkhove, epidemiolog la Organizația Mondială a Sănătății.

Noile studii arată că purtătorii fără simptome ar putea prezenta risc de infectare. O analiză făcută asupra situației de pe nava de croazieră Diamond Princess a arătat că 33 din cei 104 pasageri infectați nu au prezentat simptome nici după 10 zile sub observație. Deși mulți au părut să fie sănătoși tot timpul, unii dintre pacienții inițial asimptomatici s-au îmbolnăvit grav.

Potrivit Institutului de Sănătate Publică de al Universitatea Yale, existența pacienților asimptomatici înseamnă că procedurile de detectare a bolnavilor luate pe aeroporturi și alte zone de acces sunt ineficiente în a împiedica virusul să ajungă din China în alte țări.

sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău