Purtătoarea de cuvânt al MAE al Rusiei acuză Marea Britanie de implicare în asasinarea lui Rasputin

  • 20 Aprilie 2018 14:56
Purtătoarea de cuvânt al MAE al Rusiei acuză Marea Britanie de implicare în asasinarea lui Rasputin TASS

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a acuzat serviciile secrete britanice de implicare în asasinarea, în 1916, a misteriosului călugăr Grigori Rasputin - un personaj controversat care a avut o influență copleșitoare asupra ultimei familii imperiale a Rusiei, relatează vineri numeroase media ruse între care posturile de radio de opoziție Eho Moskvî, Radio Svoboda.

Potrivit Agerpres, ea a făcut această declarație joi seara într-o conferință de presă într-o încercare de a contracara acuzațiile Londrei privind implicarea Moscovei în asasinate la comandă în străinătate.

În speță, Marea Britanie a atribuit Rusiei responsabilitatea pentru otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulie, la 4 martie la Salisbury (nord-vestul Angliei) cu un agent neurotoxic de uz militar de fabricație rusă, caz ce a tensionat și mai mult relațiile dintre Moscova și Occident.

Referitor la implicarea britanicilor în moartea lui Rasputin, Zaharova a declarat că astfel de concluzii se pot trage după citirea cărții fostului detectiv al Scotland Yard-ului, Richard Cullen, care s-ar baza pe documente de arhivă.

Mai mult, Zaharova a spus că Londra este implicată de asemenea în moartea împăratului rus Pavel I (1801) și a politicianului din Congo, Patrice Lumumba (1961) - prim-ministrul legal ales al Republicii Congo, după declararea independenței față de Belgia (iunie 1960).

În conferința sa de presă, reprezentanta diplomației ruse a ținut să accentueze că toate aceste asasinate au fost înfăptuite la comanda statului.

În fine, Maria Zaharova a spus că Marea Britanie este țara care "deține recordul mondial la genocid", indicând faptul că - potrivit estimărilor sale - britanicii au masacrat aborigenii australieni în proporție de 95% în timpul colonizării, potrivit Radio Svoboda. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
16
Sun
15
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău