Punerea în aplicare a unui embargou al UE asupra petrolului din Rusia 'va lua mai multe luni'

  • 15 Aprilie 2022 17:08
Punerea în aplicare a unui embargou al UE asupra petrolului din Rusia 'va lua mai multe luni'

Uniunea Europeană se pregătește să pună capăt achizițiilor de petrol din Rusia pentru a sancționa războiul dus de aceasta în Ucraina, dar măsura este 'complexă' și punerea ei în aplicare va lua 'mai multe luni', au afirmat vineri pentru AFP mai multe surse europene.

'Adoptarea de măsuri asupra petrolului impune desfacerea contractelor existente, găsirea de alternative și evitarea ocolirii sancțiunilor. Acesta nu se va face de azi pe mâine. Vor fi necesare cel puțin câteva luni', a explicat un responsabil european implicat în discuții, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, 'Comisia reflectează la opțiuni', printre care se află vărsarea plăților într-un cont blocat.

'Restrângerea cererii va crește prețurile', au insistat mai mulți miniștri și funcționari de rang înalt, întrebați de AFP. 'Statele Unite sunt foarte sensibile la prețul petrolului', a subliniat unul dintre ei.

'În plus, dacă Rusia va vinde altor cumpărători petrolul refuzat de europeni, sancțiunea nu va servi la nimic', a avertizat un altul.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut miercuri diversificarea debușeelor pentru livrarea resurselor energetice ale Rusiei 'altor regiuni din lume care au cu adevărat nevoie de ele'.

Europenii încearcă să evite o ocolire a sancțiunilor lor de către China și India, făcându-le să înțeleagă că va fi 'dificil pentru UE să accepte parteneri care subminează sancțiunile', a precizat un diplomat european.

Uniunea Europeană a decis pe 8 aprilie să înceteze achizițiile de cărbune din Rusia, să-și închidă porturile pentru navele rusești și să interzică exportul a numeroase produse și tehnologii către Rusia.

'Pentru prima dată, Europa a vizat energia, ceea ce nu era evident. Petrolul și gazul vor urma', a dat asigurări unul dintre responsabili.

Însă trebuie 'menținută unitatea' Celor 27, a insistat el. Ungaria, Slovacia și Bulgaria își cumpără petrolul din Rusia și trebuie 'convinse pentru a fi păstrate la bord', a subliniat el.

'Nu putem pune capăt dependenței noastre de azi de azi pe mâine', a avertizat ministrul slovac de externe, Ivan Korcok.

Noi sancțiuni au fost evocate cu prilejul reuniunii din 11 aprilie a miniștrilor de externe din statele UE.

'Uniunea Europeană cheltuiește sute de mii de euro pentru a importa petrol din Rusia, ceea ce contribuie în mod cert la finanțarea acestui război. Trebuie să punem capăt, chiar dacă aceasta creează enorme provocări și probleme', a afirmat ministrul irlandez Simon Coveney.

'Nimic nu este tabu', a răspuns șeful diplomației europene, Josep Borrell, potrivit căruia 'petrolul este cel mai ușor de înlocuit'.

Două treimi din exporturile de petrol ale Rusiei se îndreaptă spre Uniunea Europeană. În 2021, Rusia a furnizat 30% din țițeiul și 15% din produsele petroliere cumpărate de UE. 'Factura importurilor de petrol rus era de patru ori mai mare decât cea de gaze, 80 miliarde de dolari față de 20 miliarde', a reamintit Borrell.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău