Punctul de trecere a frontierei dintre România și Rep. Moldova, Leova – Bumbăta, este operațional

  • 23 Mai 2023 16:33
Punctul de trecere a frontierei dintre România și Rep. Moldova, Leova – Bumbăta, este operațional

Un nou punct de trecere a frontierei dintre România și Rep. Moldova, Leova – Bumbăta, este operațional, începând de astăzi, de la ora 14:00. În primele șase luni, noua vamă va funcționa pe timp de zi, între 8:00 dimineața și 20:00 seara, doar pentru autoturisme, microbuze, vehicule care nu depășesc 3,5 tone, au spus oficialități din România și Rep. Moldova la inaugurarea punctului de trecere a frontierei, transmite Radio Chișinău.

Deocamdată, trecerea Prutului pe la Bumbăta - Leova se face pe un pod flotant. Acesta este un moment istoric pentru Poliția de Frontieră a Rep. Moldova, a declarat ministra de Interne, Ana Revenco:

„Aici la Leova – Bumbăta, o nouă poartă spre Europa prin care Rep. Moldova pășește în viitor cu sprijin de nădejde din partea României. Este important pentru noi, pe ambele maluri ale Prutului, să oferim cetățenilor noștri o mobilitate mai bună și servicii de calitate”, a spus Ana Revenco.

Punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița a fost cel mai solicitat până în prezent, iar deschiderea unui alt punct de control în apropiere a fost o necesitate în condițiile actuale, a spus ministrul de Interne al României, Lucian Nicolae Bode.

„Acest punct de trecere a frontierei este deschis acum în primă etapă traficului internațional de persoane în regim de trafic pietonal și rutier, cât și autovehiculelor până la 3,5 tone, cu câte o arteră de control în fiecare sens, cu programul de funcționare între 8:00 și 20:00. Și controlul la punctul de control Bumbăta – Leova se realizează conform cerințelor codului frontierelor Schengen”, a declarat Lucian Bode.

Ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, a spus că e momentul ca podurile de flori să devină poduri de piatră:

„Aici la Leova – Bumbăta, unde astăzi mai facem încă un pas, un pas spre România, implicit un pas spre Uniunea Europeană, florile pe care le-am primit astăzi în darde la dl vice prim-ministru Grindeanu, mi-au amintit de podul de flori, de evenimentul petrecut acum 33 de ani în urmă, iar astăzi, după acea perioadă, trecem de la simbolismul de la poduri de flori la poduri de piatră”, a spus Lilia Dabija.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii din România, Sorin Grindeanu, a spus că dezvoltarea economică a Rep. Moldova înseamnă și dezvoltarea infrastructurii:

„Am să vă spun câteva lucruri legate de modul în care în anii viitori infrastructura se va dezvolta în România, în Moldova, pe proiecte europene, și care vor duce în continuare la conectare, în continuare, a infrastructurii din Rep. Moldova cu UE. Pe de-o parte, drumul RM spre UE este din ce în ce mai aproape, și pe de altă parte, tot ce înseamnă legătură dintre Basarabia și Moldova de dreapta Prutului, la fel se scurtează”

, a precizat Sorin Grindeanu.La o distanță de 40 km de localitățile Albița și Leușeni, noul punct de control are drept scop fluidizarea traficului rutier la frontiera dintre România și Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău