PUN lansează „SĂPTĂMÂNA MEMORIEI” - Comemorarea cele mai dramatice evenimente care au avut loc în lunile iunie-iulie, în anii 40 ai secolului trecut

  • 12 Iunie 2020 13:26
PUN lansează „SĂPTĂMÂNA MEMORIEI” - Comemorarea cele mai dramatice evenimente care au avut loc în lunile iunie-iulie, în anii 40 ai secolului trecut

Partidul Unității Naționale lansează campania „SĂPTĂMÂNA MEMORIEI”, pentru a comemora cele mai dramatice evenimente care au avut loc în lunile iunie-iulie, în anii 40 ai secolului trecut, și care au marcat istoria românilor din Basarabia.

Președintele PUN, Octavian Țâcu:

Lunile iunie-iulie sunt de un dramatism și o încărcătură simbolică deosebită în memoria colectivă și istorică românească. În acest interval de timp s-au derulat evenimente care au marcat definitiv soarta poporul român de pe ambele maluri ale Prutului, ele devenind în timp o placă turnantă a tragediei locuitorilor din Basarabia: 12-13 iunie 1941 – primul val al deportărilor staliniste; 22 iunie – 26 iulie 1941 – Operațiunea de eliberarea a Basarabiei de sub ocupația sovietică; 28 iunie 1940 – Ziua ocupației sovietice a Basarabiei; 5-6 iulie 1949 – cel de-al doilea val al deportărilor staliniste. Ocupația sovietică i-a marcat pe toți locuitorii Basarabiei în mod egal, indiferent de etnie și limba vorbită, iar comemorarea acestor evenimente tragice trebuie să ne unească pentru un viitor european”.

Campania istorică „Săptămâna Memoriei” se va desfășura în perioada 28 iunie – 6 iulie. În diverse localități din R. Moldova vor fi organizate manifestări de comemorare a celor 80 de ani de la ocuparea sovietică a Basarabiei, la 28 iunie 1940. De asemenea, în cadrul acestei campaniei, cetățenii vor putea posta istoriile familiilor lor, fotografii, înregistrări, documente și mărturii despre ocupația sovietică și deportările staliniste.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău