PSRM și Platforma DA, pe aceeași lungime de undă în privința unui guvern de tranziție

  • 27 Februarie 2021 09:15
PSRM și Platforma DA, pe aceeași lungime de undă în privința unui guvern de tranziție

Deputații PSRM și cei ai Platformei Da au viziuni comune când este vorba despre depășirea actualului blocaj politic. Potrivit lor, în condițiile crizei economice și pandemice este imperativ necesară învestirea unui Guvern plenipotențiar responsabil și profesionist. Democrații spun că militează pentru organizarea anticipatelor, dar în strictă conformitate cu Constituția și cu decizia recentă a Curții Constituționale, iar deputații PAS spun că, deși este un proces mai îndelungat, schimbarea actualei legislaturi va duce la soluționarea crizei în care se află Republica Moldova, notează IPN.

Deși anterior anunțau că-și doresc alegeri anticipate, acum socialiștii spun că acest lucru nu ar trebui să se întâmple cu orice preț. Potrivit deputaților PSRM, un Guvern anticriză va avea menirea de a gestiona criza economică și pandemică și, ulterior, de a pregăti un eventual scrutin parlamentar anticipat.

„Noi considerăm că în actuala criză pandemică, economică, secetă, haos total în toate instituțiile statului, într-o perioadă cu deficit bugetar și restanțe salariale, e nevoie de coagulat un efort politic prin negocieri pentru a forma un guvern de tranziție, anticriză, care va stabiliza situația”, a declarat deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

Categorici în privința organizării alegerilor anticipate sunt deputații PAS. Potrivit lor, organizarea unui scrutin liber și democratic va asigura schimbarea clasei politice din Republica Moldova.

„PAS consideră că schimbarea trebuie dusă până la capăt prin dizolvarea acestui parlament, pentru ca după anticipate să avem un Parlament cu adevărat reprezentativ și apoi să pornim mână în mână Parlament, Președinție și Guvern pentru a scoate țara din mizerie și sărăcie”, a declarat deputatul PAS, Oazu Nantoi.

Democrații spun că obligatorie pentru toți este decizia Curții Constituționale și, în conformitate cu prevederile ei, președintele ar trebui să înceapă consultările cu fracțiunile parlamentare.

„Alegerile anticipate trebuie să aibă loc în strictă conformitate cu prevederile Constituției și nu înainte de a clarifica cum și de către cine vor fi pregătite aceste alegeri”, a declarat deputatul PDM, Monica Babuc.

Platforma DA spune că povara organizării unor alegeri în lipsa unui guvern plenipotențiar și în lipsa posibilităților de a obține fonduri din exterior, ar fi prea dură pentru cetățenii Republicii Moldova.

„Toate sondajele arată că o mare parte dintre cetățenii Republicii Moldova trăiesc la limita sărăciei, în condițiile actuale pandemice și economice, Republica Moldova are capacitatea să achite pensii și salarii până în luna iulie. Noi discutăm lucruri foarte abstracte. E nevoie de fapte. Noi l-am înaintat pe Andrei Năstase la funcția de prim-ministru”, a declarat deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău.

Președintele Maia Sandu a anunțat că nu intenționează organizarea consultărilor cu fracțiunile parlamentare și că va avea discuții cu reprezentanții socialității civile privind modalitățile depășire a crizei politice. Șeful statului a anunțat că așteaptă data de 23 martie, atunci când se împlinesc 3 luni de la demisia Guvernului Chicu. Potrivit Maiei Sandu, incapacitatea învestirii unui Guvern timp de 3 luni ar putea servi drept temei de dizolvare a Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău