PSRM s-a adresat la Curtea Constituțională în legătură cu procedura de desemnare de către Maia Sandu a candidatului la funcția de premier

  • 20 Februarie 2023 13:30
PSRM s-a adresat la Curtea Constituțională în legătură cu procedura de desemnare de către Maia Sandu a candidatului la funcția de premier

Deputații din Partidul Socialiștilor au sesizat Curtea Constituțională în legătură cu procedura de desemnare de către președinta țării a candidatului la funcția de premier. Potrivit lor, șefa statului ar fi încălcat prevederile constituționale, iar procesul de consultare cu fracțiunile parlamentare a fost mimat, transmite IPN.

Vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea, secretarul executiv al PSRM, a declarat că fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a fost anunțată despre consultări cu 40 de minute înainte de începerea lor. 

Maxim Lebedinschi, membru al Comitetului executiv al PSRM, a menționat că, în conformitate cu Constituția, președintele țării are obligația constituțională de a consulta fracțiunile parlamentare, obligație care nu poate fi mimată. „În aceste condiții, vrem să vedem dacă Curtea Constituțională va respecta practica sa anterioară sau va încerca să facă jocuri politice în favoarea unor grupuri parlamentare”, a concluzionat Maxim Lebedinschi.

Fostul premier Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia pe 10 februarie într-un briefing de presă. În aceeași zi, președinta Maia Sandu a luat act de demisie și a inițiat consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier. La consultări au mers deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate și cei din Partidul politic Șor. Ultimii au declarat că aceste consultări au fost mimate. Deputații din BCS au făcut declarații într-o conferință de presă în care au spus că sunt necesare alegeri parlamentare anticipate. În aceeași zi, șefa statului l-a desemnat pe Dorin Recean în funcția de premier.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău