PSRM s-a adresat la Curtea Constituțională cu privire la Legea combaterii dezinformării

  • 20 Iunie 15:17
PSRM s-a adresat la Curtea Constituțională cu privire la Legea combaterii dezinformării

Deputații Partidului Socialiștilor au depus la Curtea Constituțională o sesizare prin care solicită controlul constituționalității unor prevederi ale legii prin care recent a fost modificat Codul Serviciilor Media Audiovizuale. Este vorba despre așa-numita Lege privind combaterea dezinformării, numită de socialiști „legea cenzurii”, transmite IPN.

Sesizarea a fost depusă de către deputații Adela Răileanu și Grigore Novac. Ei consideră că prin modificările operate se încalcă mai multe prevederi ale Constituției Republicii Moldova, precum și ale unor acte fundamentale internaționale în materia drepturilor omului. De asemenea, potrivit lor, „modificările instituie în manieră disproporțională norme menite să cenzureze informația incomodă difuzată public, precum și măsurile de atragere la răspundere pentru dezinformare, și nu în ultimul rând – să stranguleze agenții economici de profil”

Parlamentul a aprobat în lectură finală, iar recent și președinta Maia Sandu a promulgat Legea securității informaționale. Documentul interzice știrile și emisiunile analitice din țările care nu au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră, inclusiv Rusia. Astfel, instituțiile media care dezinformează vor fi sancționate gradual, de la aplicarea amenzilor până la retragerea dreptului de a difuza publicitate. Se interzic și programele care conțin dezinformare, propaganda agresiunii militare, conținut extremist, conținut cu caracter terorist sau care conțin informații false ce prezintă o amenințare pentru securitatea națională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Wed
22
Thu
24
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău