PSRM insistă pe semnarea de urgență a unui acord politic cu ACUM. „Unii deputați și miniștri ai blocului ACUM vin cu declarații și mesaje cu tentă geopolitică și ideologică”

  • 08 August 2019 09:36
PSRM insistă pe semnarea de urgență a unui acord politic cu ACUM. „Unii deputați și miniștri ai blocului ACUM vin cu declarații și mesaje cu tentă geopolitică și ideologică”

Socialiștii vor insista pe semnarea de urgență, săptămâna viitoare, a unui acord politic între PSRM și Blocul ACUM, „unde vor fi trasate clar obiectivele politicii interne și externe ale țării, pentru a exclude situațiile care expun unor riscuri majore întregul proces de guvernare”. Cu un mesaj în acest sens a venit liderul fracțiunii parlamentare PSRM, deputatul Vlad Batrîncea, pe pagina sa de Facebook, transmite IPN.

Potrivit deputatului, în pofida acordurilor agreate dintre PSRM și blocul ACUM, în ultima perioadă se atestă o intensificare a mesajelor cu caracter geopolitic. „Ne expunem nedumerirea și regretul asupra faptului ca unii deputați și miniștri exponenți ai blocului ACUM vin cu declarații și mesaje cu tentă geopolitică și ideologică care riscă să afecteze enorm eforturile noastre de consolidare a societății și de echilibrare a politicii externe promovate de statul nostru”, a scris Vlad Batrîncea.

Socialistul declară că atacurile verbale în adresa unor parteneri strategici ai Republicii Moldova nu fac altceva decît să compromită eforturile de scoatere a țării din ghearele oligarhiei, dar și să afecteze susținerea de care actuala guvernare se bucură din partea partenerilor externi din Vest și din Est. Totodată, acesta regretă „mesajele nechibzuite cu tentă geopolitică” la adresa PSRM și instituției prezidențiale.

Potrivit lui Vlad Batrîncea, fracțiunea PSRM, chiar dacă există unele divergente interne pe mai multe subiecte propuse de Guvern și partenerii din blocul ACUM, ramâne consolidată și susține majoritatea parlamentară cu 35 de deputați. „Ar fi bine și cei din blocul ACUM să vină cu o poziție consolidată, or asistam deseori la sabotarea unor decizii importante acceptate prin consens de conducerea partidelor care și-au asumat actul guvernării”, mai spune acesta.

Și președintele Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că, pentru a schimba lucrurile spre bine, toate entitățile statului trebuie sa dea dovadă de înțelepciune și maturitate politică. În fața majorității parlamentare și guvernării există provocări ce țin de riscurile de ordin economic-bugetar, în primul rând energetic, și de necesitatea promovării reformelor sociale și economice veritabile. De asemenea, sunt necesare reformele în justiție, procuratură și organele de anchetă. Alegerile locale din 20 octombrie, scoaterea din captivitate a instituțiilor de stat, precum și promovarea unei politice externe echilibrate, rămân și ele printre principalele provocări.

Deputații PSRM și cei din Blocul ACUM au semnat, la 8 iunie anul curent, o înțelegere politică temporară „în vederea dezoligarhizării și readucerii statului Republica Moldova în albia constituționalității”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău