Prune, struguri, mere, cireșe și alte produse vor ajunge în cantități duble sau chiar mai mari în Uniunea Europeană, anunță ambasadorul UE în R. Moldova, Jānis Mažeiks

  • 16 August 12:27
Prune, struguri, mere, cireșe și alte produse vor ajunge în cantități duble sau chiar mai mari în Uniunea Europeană, anunță ambasadorul UE în R. Moldova, Jānis Mažeiks

Uniunea Europeană este cel mai important partener economic al Republicii Moldova și este deschisă pentru exportul produselor vegetale de pe tot teritoriul țării, susține Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks.

Într-o postare pe Facebook, acesta a subliniat că UE sprijină antreprenorii moldoveni chiar și în cele mai dificile momente și a amintit că Uniunea Europeană  a majorat recent cotele de export pentru șapte categorii de produse agricole pentru a ajuta exportatorii din Republica Moldova care au pierdut accesul la piețele tradiționale.

Prune, struguri, mere, cireșe și alte produse vor ajunge în cantități duble sau chiar mai mari în Uniunea Europeană. Republica Moldova poate exporta un volum mai mare de produse agricole fără taxe vamale în UE, după ce Consiliul Uniunii Europene a adoptat la sfârșitul lunii iulie un regulament în acest sens.

Măsura vine să susțină fermierii și exportatorii locali care au pierdut accesul la piețele tradiționale. Liberalizarea comerțului pentru cele șapte categorii de produse va fi valabilă pentru un an.

Uniunea Europeană este cel mai important partener economic al Republicii Moldova. În 2021, schimburile comerciale cu UE au fost de peste 5 miliarde de dolari americani, ceea ce reprezintă 49,1% din volumul total al comerțului Republicii Moldova.

Amintim că din 15 august, Federația Rusă a impus un nou embargou pentru fructele și legumele din Rep. Moldova. Excepție de la interdicție fac doar produsele cultivate în raioanele din stânga Nistrului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:3,13 m/s
Fri
16
Sat
14
Sun
16
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău