Provocările cu care se confruntă Republica Moldova au fost analizate în Parlamentul European. Eurodeputații români au pledat la unison pentru sprijin ferm acordat autorităților de la Chișinău

  • 15 Martie 2023 07:59
Provocările cu care se confruntă Republica Moldova au fost analizate în Parlamentul European. Eurodeputații români au pledat la unison pentru sprijin ferm acordat autorităților de la Chișinău

Provocările cu care se confruntă în prezent Republica Moldova au fost analizate ieri în Parlamentul European, în prezența comisarului european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi. Mai mulți eurodeputați au susținut că Republica Moldova trebuie ajutată în această perioadă dificilă, iar negocierile de aderare la blocul comunitar ar trebui să înceapă cât mai repede, transmite Radio România Actualități.

Dezbaterile din Parlamentul European au avut loc pe fondul recentelor proteste de stradă și avertizărilor făcute de autoritățile de la Chișinău, potrivit cărora Rusia dorește să organizeze o lovitură de stat în Republica Moldova, inclusiv prin sabotaj și prin stimularea tulburărilor civile, ca o modalitate de a opri procesul de integrare a republicii în Uniunea Europeană. Mesajul transmis în forul european de comisarul pentru politica de vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a fost acela că Uniunea Europeană este solidară cu Republica Moldova, iar viitorul țării este în blocul comunitar.

El a subliniat că ajutorul pentru Republica Moldova va continua atât financiar, dar și cu experți care să îi sprijine securitatea cibernetică și să combată dezinformarea. Comisia a mai anunțat că este în pregătire un nou set de sancțiuni pentru persoanele care încearcă să destabilizeze Republica Moldova de pe drumul european. Olivér Várhelyi a mai precizat că Republica Moldova, ca stat candidat, continuă să facă reformele din perspectiva aderării, iar din acest punct de vedere se află foarte sus pe agenda politică a Uniunii Europene. Europarlamentarii au susținut la unison că Republica Moldova trebuie ajutată în continuare pentru a face față provocărilor de orice natură, iar negocierile de aderare la spațiul comunitar trebuie începute cât mai repede.

Trebuie să ajutăm Republica Moldova în continuare. În primul rând, trebuie să ajutăm Republica Moldova financiar, pentru ca autoritățile să poată ajuta cetățenii Republicii Moldova și întreprinderile din Republica Moldova să treacă cu bine peste această perioadă. Trebuie să spunem Republicii Moldova, după implementarea celor nouă reforme pe care le-am solicitat, ce urmează. Și eu spun, deîndată ce aceste nouă reforme sunt implementate, trebuie să începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană în cursul acestui an”, a declarat Siegfried Mureșan.

Și eurodeputata Carmen Avram sublinia că Republica Moldova are nevoie de Uniunea Europeană pentru a face față încercărilor de destabilizare a țării.

Sămânța conflictului e semănată în Moldova după tiparul bine cunoscut: se întețesc acțiunile de destabilizare, grupările proruse se reactivează, înscenările din Transnistria sunt tot mai străvezii, Kremlinul se grăbește. Noi trebuie să fim mai rapizi decât el, dar Moldova trebuie ajutată și să-și găsească echilibrul politic intern. Respectul față de valorile europene nu are și nu poate avea culoare politică. În momente cruciale, când ai nevoie de toți aliații, a diviza învinuind nemeritat și ostracizând o parte din electoratul autentic pro european doar pentru că vine din opoziție, de la stânga spectrului politic, e contraproductiv și poate deveni distructiv”, a spus Carmen Avram.

Eurodeputatul Dragoș Tudorache a vorbit despre solidaritatea Uniunii Europene cu cetățenii moldoveni care au ales calea europeană.

Succesul modelului ales de Republica Moldova și de președintele Sandu sau succesul modelului Ucrainei și a președintelui Zelenski nu fac decât să nege modelul lui Putin. Despre asta e războiul din Ucraina și despre asta e atacul hibrid necontenit la care e supusă Republica Moldova și conducerea sa politică. Oligarhii moldoveni afiliați lui Putin conduc acum acest atac, plătesc mercenari ai protestelor, manipulează opiniile celor vulnerabili și toate acestea pentru a sabota democrația și parcursul european pentru care moldovenii fac atâta sacrificiu”, a precizat Dragoș Tudorache.

Eurodeputatul Eugen Tomac sublinia că este nevoie de măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru a ajuta Republica Moldova să facă față campaniilor de destabilizare a guvernului pro-european de la Chișinău.

„Vă întreb, domnule comisar, care este strategia Comisiei pentru a susține Republica Moldova în fața acestor instrumente extrem de agresive pe care le utilizează Kremlinul astăzi în teren, când vedem că, cu foarte multă agresivitate, prin propagandă, manipulare, dezinformare, Republica Moldova încearcă să fie destabilizată de către cei care și-au dat mâna - și aici mă refer la politicieni corupți, la forțe politice pro-ruse, la fugari care nu mai sunt în Republica Moldova, dar care finanțează campanii întregi de denigrare și destabilizare a guvernării pro-europene de la Chișinău?”, a subliniat Eugen Tomac

O rezoluție privind situația din Republica Moldova ar urma să fie supusă la vot în Parlamentul European într-o sesiune plenară viitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău