Protocol de colaborare între Ministerul Educației al R.Moldova și Ministerul Învățământului și Științei al Ucrainei

  • 18 Noiembrie 2016 18:27
Protocol de colaborare între Ministerul Educației al R.Moldova și Ministerul Învățământului și Științei al Ucrainei

Astăzi, la Chișinău, Ministerul Educației al Republicii Moldova și Ministerul Învățământului și Științei al Ucrainei au încheiat un Protocol privind cooperarea în domeniul învățământului pentru perioada anilor 2017-2020. Documentul a fost semnat de către ministrul educației Corina FUSU și Excelența Sa Ivan GNATIȘIN, ambasador al Ucrainei în Republica Moldova.

Referindu-se la oportunitatea încheierii acordului, Corina FUSU a menționat că acesta va contribui la consolidarea relațiilor de colaborare interstatală și interinstituțională.

”Ținând cont de aspirațiile democratice ale statelor noastre, precum și de cursul european, ne propunem să organizăm împreună mai multe activități, inclusiv transfer de bune practici, schimb de bursieri, cursuri de formare profesională și formare continuă etc. Totodată, semnarea noului Protocol constituie și un angajament pe care ni-l asumăm în vederea susținerii conaționalilor noștri care locuiesc în Ucraina și asigurării dreptului lor la păstrarea identității etnice, culturale și lingvistice”, a precizat ministrul educației.

La rândul său, ES Ivan GNATIȘIN s-a referit la cetățenii de etnie ucraineană de pe teritoriul Republicii Moldova, exprimându-și încrederea că Protocolul va impulsiona parteneriatele bilaterale. ”Cu regret, la momentul actual Ucraina trece printr-o perioadă dificilă, fiind preocupată de situația internă, însă sunt convins că în viitorul apropiat vom discuta mai detaliat despre cercetare, știință și educație. Trebuie să susținem tânăra generație și să colaborăm, pentru că avem ce învăța unii de la alții ”, a spus diplomatul.
Semnarea unui nou Protocol a fost determinată atât de expirarea termenului de valabilitate a documentului precedent, cât și de evoluțiile și reformele recente din sistemele educaționale din Moldova și Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău