Protestul veteranilor din 16 iulie | Promo-LEX: Forțele de ordine au recurs cu multă ușurință la aplicarea forței fizice și altor mijloace speciale din dotare și s-au implicat în violențe care puteau fi evitate. Apelul Asociației

  • 19 Iulie 2020 11:25
Protestul veteranilor din 16 iulie | Promo-LEX: Forțele de ordine au recurs cu multă ușurință la aplicarea forței fizice și altor mijloace speciale din dotare și s-au implicat în violențe care puteau fi evitate. Apelul Asociației

În contextul protestului de astăzi, Asociația „Promo-LEX” atrage atenția asupra importanței respectării prevederilor Legii nr. 26/2008 care stabilesc drepturile și obligațiile poliției, dar și a organizatorilor și participanților la întruniri.

Asociația amintește că, pe data de 16 iulie, în fața Parlamentului Republicii Moldova, a avut loc o întrunire pașnică organizată de Grupul de inițiativă „Forța Veteranilor”. „Cu toate acestea, în urma unei intervenții violente a poliției asupra unui grup minor de protestatari, s-a creat o busculadă cu implicarea participanților și a forțelor de ordine. Acest incident s-a soldat în final cu utilizarea de către reprezentanții instituțiilor de ordine a forței fizice și a gazelor lacrimogene, precum și cu reținerea violentă a mai multor participanți”, se arată într-un comunicat al „Promo-LEX”. 

Asociația constată cu îngrijorare că forțele de ordine au recurs cu multă ușurință la aplicarea forței fizice și altor mijloace speciale din dotare și s-au implicat în violențe care puteau fi evitate. Prin urmare, considerăm că orice intervenție trebuie să respecte principiile de bază a Legii nr. 26 (a se vedea art. 4 a Legii nr. 26).

Libertatea de exprimare nu poate promova ura și intoleranța

În același timp, Asociația Promo LEX a condamnat reacțiile agresive ale unor participanți la întrunire (Apel Public din 16.07.2020) și ține să atragă atenția asupra faptului că în cadrul protestului pașnic din 16.07.2020, unii participanți au folosit mesaje de ură și instigare la violență în raport cu anumite persoane sau grupuri de persoane.

„În acest context, reiterăm faptul că libertatea de exprimare reprezintă un pilon fundamental pentru orice stat democratic, iar Asociația Promo-LEX nu contestă importanța acesteia. Cu toate acestea, considerăm că prețul libertății de exprimare nu poate fi ura și intoleranța în societate. Mesajele de ură și instigare la violență, care nu sunt altceva decât manifestarea intoleranței și a fricii, nu pot fi acceptate într-un stat democratic. Corelativ dreptului la libertatea de exprimare, există și obligația autorităților de a întreprinde acțiuni prompte pentru a soluționa problemele aduse în atenția autorităților de către protestatari”, se mai spune în comunicat. 

Asociația Promo-LEX atrage atenția asupra faptului că este responsabilitatea organizatorului/organizatorilor întrunirii să întreprindă acțiunile necesare pentru a informa, responsabiliza și calma sau după caz înlătura persoanele agresive care încalcă prevederile art. 8 ale Legii nr. 26 (a se vedea art. 21 al. 1 al Legii). În acest moment, nu este clar dacă în cadrul protestului din 16.07.2020 organizatorul/organizatorii au făcut uz de această prevedere.

În contextul situației descrise mai sus, Asociația Promo-LEX îndeamnă:

  1. Organizatorii și participanții la întrunire să evite discursurile care îndeamnă la război de agresiune, la ură națională, rasială, etnică sau religioasă, precum și mesaje care incită la discriminare sau violență.
  2. Participanții la întrunire să respecte recomandările CNSP și măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19.
  3. Autoritatea publică locală și poliția să faciliteze desfășurarea întrunirii pașnice și să se conducă de principiile expuse în Legea nr. 26 pentru orice acțiune întreprinsă.
  4. Autoritățile publice centrale și reprezentanții acestora, în special Guvernul Republicii Moldova, să trateze cu seriozitate problemele expuse de către participanții la protest și să identifice soluții viabile pentru soluționarea acestora.
  5. Autoritățile publice și reprezentanții acestora să informeze corect și echidistant despre pașii întreprinși în vederea soluționării problemelor aduse în atenție de către participanții la protest.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău