Protestul „vestelor galbene” în Franța | Sindicatele din poliție cer să fie primite de Emmanuel Macron

  • 03 Decembrie 2018 16:17
Protestul „vestelor galbene” în Franța | Sindicatele din poliție cer să fie primite de Emmanuel Macron

Toate sindicatele reprezentative ale poliției franceze cer să fie primite de președintele Franței, Emmanuel Macron, după violențele comise în timpul manifestațiilor "vestelor galbene", au anunțat luni, pentru AFP, secretarii generali ai acestora, scrie Agerpres.

Fără să fi adoptat deocamdată un demers unitar, cele șapte sindicate vor să expună "gravitatea situației" și cer ca o strategie de ordine publică să fie adoptată în cazul unei noi mobilizări, au explicat secretarii generali ai sindicatelor.

"Vrem să clarificăm lucrurile cu privire la strategia ce va fi adoptată sâmbăta viitoare în materie de ordine publică și de menținere a ordinii. Este urgent", a declarat pentru AFP secretarul general al comisarilor poliției naționale (SCPN), în condițiile în care apeluri în vederea organizării unei a patra manifestații a "vestelor galbene" sâmbătă, la Paris, circulă deja pe rețelele sociale.

"Am cerut fără succes să fim primiți de ministrul de interne. Îi cerem acum președintelui Republicii. Vrem să explicăm dificultățile în gestionarea menținerii ordinii. Dacă se repetă situația de sâmbăta trecută, vor fi răniți și morți în rândul forțelor de ordine", a afirmat Jean-Claude Delage, secretar general al Alliance, sindicat majoritar al forțelor de ordine.

Ciocniri violente între scutieri și protestatarii din mișcarea denumită "Vestele galbene" au avut loc sâmbătă pe străzile Parisului în al treilea weekend consecutiv de manifestații împotriva costului ridicat la carburanți.

Reprezentanții organizațiilor sindicale care au cerut să fie primiți de șeful statului subliniază nivelul de "epuizare" al forțelor de ordine și "violența" la care au fost expuse acestea în timpul ciocnirilor survenite sâmbătă la Paris și în alte orașe din Franța.

Mai multe organizații sindicale precum Alliance, Synergies sau SCPN cer o modificare a "paradigmei" în gestionarea ordinii publice, cu mai multă "mobilitate" pentru forțele de ordine în cazul unei noi manifestații. Ele propun între altele ca armata să poată interveni "ca întărire" pentru apărarea clădirilor publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău