Protestul penalilor. Ilan Șor, cel cercetat penal, care a părăsit ilegal Republica Moldova, tocmai el acum cheamă oamenii la proteste (Revista presei)

  • 19 Septembrie 2022 09:39
Protestul penalilor. Ilan Șor, cel cercetat penal, care a părăsit ilegal Republica Moldova, tocmai el acum cheamă oamenii la proteste (Revista presei)

Protestul penalilor, este titlul editorialului Alinei Radu din Ziarul de Gardă. Autoarea susține că trebuie să protestăm mereu, mai ales în Moldova, statul construit pe fundamentul unui abuz de ocupație teritorială, pe drama deportărilor, a umilințelor și mutilărilor identitare. Toate libertățile pe care le-am dobândit au fost obținute prin protest permanent, timp de zeci de ani, de la alfabet și identitate, la elucidarea corupției politice și setarea unei agende pro-europene, adaugă Alina Radu.

Ziarista subliniază însă că cel care cheamă la proteste este Ilan Șor, cel cercetat penal, care a părăsit ilegal Republica Moldova, care este acuzat de spălare de bani, care a condus Banca de Economii tocmai atunci când s-a produs furtul miliardului, care a fost condamnat deja la 7 ani și jumătate de pușcărie, tocmai el acum cheamă oamenii la proteste. Nu doar îi cheamă, îi organizează, îi plătește, îi manipulează, le face promisiuni false. După ZDG, aducerea oamenilor din sate la Chișinău ca să protesteze pentru nevoia de gaze rusești pentru orășeni e o manipulare marca Șor și o încălcare a drepturilor acestor oameni. Orice politician și partid trebuie să fie reponsabil în fața legii pentru adunarea săracilor și implicarea lor la proteste contra unui onorariu, a unei farfurii de mâncare și a unei sticle de alcool. Orice politician penal trebuie să stea la închisoare și să își exercite dreptul de protest acolo, conchide ZDG.

Și Nicolae Negru a explicat în editorialul său din Ziarul Național de ce nu a mers la protestul de duminică. Un prim argument al publicistului a fost că protestul e organizat de niște tâlhari. Potrivit publicistului, ei au furat de la cetățenii pe care astăzi vor să-i „salveze” de mizerie și sărăcie. Șor, Platon, Dodon care ne cheamă să ieșim în stradă duc o viață de lux pe cheltuiala cetățenilor, inclusiv din miliardul furat. E rușinos, înjositor să urmezi îndemnul unor asemenea oameni, consideră Nicolae Negru. În opinia lui, în democrație, protestele sunt un lucru necesar, normal, contribuind la restabilirea dreptății, dar protestului de duminică îi lipsește conținutul moral. Totodată jurnalistul observă că protestul pare să aibă legătură și cu eforturile Moscovei de destabilizare a situației social-politice din Republica Moldova, pentru a schimba actuala guvernare proeuropeană cu una care să sprijine Rusia în războiul împotriva Ucrainei. Partidul Șor, PSRM, PCRM care ne îndeamnă să ieșim la protest nu au condamnat invazia și vărsările de sânge din Ucraina, ceea ce înseamnă că, tacit, ele susțin acțiunile criminale ale lui Putin, menționează Nicolae Negru.

Aduși de Ilan Șor, dar s-au pronunțat pentru Igor Dodon, titrează Anticorupție.md. Portalul scrie că mai mulți participanți la protestul antiguvernamental, organizat duminică la Chișinău de către Partidul Șor, nu au putut să spună pentru ce protestează, iar unii au refuzat să fie filmați, întorcând spatele. Protestatarii erau călăuziți de către anumite persoane, care îi îndrumau ce să facă și nu le permiteau să vorbească cu jurnaliștii, aflăm din Anticorupție.md.

„Marele protest” organizat de Șor a fost un eșec. Doar câteva mii de cetățeni au fost dispuși să se vândă pentru câteva sute de lei, titrează Timpul. În timp ce Partidul Șor susține că la protestul de duminică, au participat peste 40.000 de oameni, reprezentanții Poliției Republicii Moldova vin cu alte date. Aceștia au anunțat despre prezența a aproximativ 6.500 de cetățeni. Oamenii cumpărați de fugarul ȘOR s-au disipat repede după ce și-au făcut „norma”, remarcă Timpul.

Scopul autorităților de la Chișinău este să mențină pacea și stabilitatea în țară, a declarant președinta Maia Sandu la Londra, citată de NewsMaker. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit ieri la Londra, cu cancelarul Ducatului de Lancaster, ministrul britanic pentru Egalitate și Relații Interguvernamentale, cu Nadhim Zahawi. Oficialii au discutat despre securitatea regionala și despre provocările cărora trebuie să le facă față Republica Moldova și întreg continentul european din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău