Automobiliști: Nu există suficientă transparență în procesul de formare a prețurilor la carburanți

  • 07 Iunie 2018 14:49
0%
00:00:00
00:00:00

Automobiliștii care protestează față de scumpirea carburanților, au discutat joi, 7 iunie, cu reprezentanții autorităților despre revendicările înaintate în cadrul acțiunii de protest de miercuri. Protestatarii s-au arătat nemulțumiți de calitatea carburanților și au cerut explicații de ce prețurile sunt atât de mari. 

Automobiliștii care au început de sâmbătă protestul în Piața Marii Adunări Naționale împotriva scumpirii carburanților au discutat la Guvern cu directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Tudor Copaci și cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Reprezentanții protestatarilor spun că nu există suficientă transparență în procesul de formare a prețurilor la carburanți.

„Noi avem foarte multe legi bune care nu funcționează, e un cerc închis și până la urmă nu răspunde nimeni. Până acum, nu este transparență, nu este concret cineva răspunzător: este ANRE, apoi Guvernul, apoi ministerul. Să fie numită o persoană care să răspundă.”

Directorul ANRE Tudor Copaci le-a explicat automobiliștilor că prețul la benzină și motorină este influențat de prețul la petrol și de cursul valutar.

Întrebat fiind de ce prețul carburanților este mai mic în stânga Nistrului cu patru lei, Tudor Copaci a menționat că cei care livrează carburanți în regiunea transnistreană trec toate procedurile formale la vămile Republicii Moldova, iar accizele și TVA-ul sunt achitate administrației de la Tiraspol. În același timp, șeful ANRE a admis că prețul mai mic s-ar putea datora unui alt sistem de impozitare aplicat în stânga Nistrului.

Șoferii care au discutat cu autoritățile, au atras atenția și asupra calității proaste a unor carburanți și au menționat că din această cauză sunt nevoiți să-și repare de mai multe ori mașinile.

Automobiliștii au mai spus că scumpirile la carburanți sunt resimțite de populație și din cauza nivelului de trai foarte slab și a salariilor mici.

Mai mulți conducători auto au ieșit la protest la sfârșitul săptămânii trecute, după ce ANRE a anunțat marți prețuri-plafon la carburanți mai mari cu peste 60 de bani la litru, iar joi și-a suspendat hotărârea, la cererea premierului Pavel Filip.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău