Protestele „Vestelor galbene” | Zeci de mii de manifestanți, aproape 1000 de oameni reținuți și ciocniri la Paris

  • 08 Decembrie 2018 21:42
Protestele „Vestelor galbene” | Zeci de mii de manifestanți, aproape 1000 de oameni reținuți și ciocniri la Paris

Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă în Franța, într-o nouă zi de mobilizare cu grad ridicat de risc a mișcării populare a 'vestelor galbene', cu adunări în general pașnice în țară, dar marcate de ciocniri la Paris, unde au intrat în acțiune vehiculele blindate ale jandarmeriei, relatează AFP.

După violențele de sâmbăta trecută, capitala a fost parțial baricadată de autorități, care au operat sute de arestări preventive pentru a-i împiedica pe anumiți protestatari să ajungă la Paris, controlând gările și procedând la verificări sistematice în zona manifestațiilor. 

Poliția a anunțat că, la începutul după-amiezii, fuseseră operate aproape 1.000 de rețineri pe întreg teritoriul țării, dintre care 651 la Paris, 724 de persoane fiind plasate în arest (536 în capitală). 

La Paris, la mijlocul zilei au izbucnit ciocniri care au durat mai multe ore. Pe celebrul bulevard Champs-Elysées s-a recurs la gaze lacrimogene, galeria comercială Drugstore de Publicis a fost atacată, iar mai multe vitrine au fost sparte pe străzile din apropiere. Pe arterele din apropierea Place de l'Etoile puteau fi văzute carcase de mașini incendiate.

La Narbonne (sud), 1.600 de oameni - 'veste galbene', agricultori, șoferi, viticultori - au manifestat și, la fel ca în alte orașe, au fuzionat cu marșul organizat sâmbătă în Franța pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. La Marsilia (sud-est), 2.000 de persoane au defilat pașnic.

'Vestele galbene', provenite majoritar din rândul claselor populare și de mijloc, se declară excedate de politica fiscală și socială a președintelui Emmanuel Macron.

Pasul înapoi făcut de guvern în privința majorării taxei la carburanți, prima revendicare a protestatarilor, nu a condus însă la stingerea mișcării, care se opune elitelor politice și partidelor tradiționale, și este lipsită de lideri veritabili, ceea ce face dificile tentativele de negociere ale guvernului.

Tot sâmbătă, circa o sută de persoane au fost arestate la Bruxelles în urma unei manifestații a 'vestelor galbene', la care au luat parte în jur de 400 de protestatari, conform poliției locale.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău