Protestele din România țin prima pagină a presei internaționale

  • 02 Februarie 2017 08:54
Protestele din România țin prima pagină a presei internaționale

Cel puțin 200.000 de persoane au ieșit pe străzile din București și alte orașe, pentru a protesta față de adoptarea proiectului de lege privind grațierea și ordonanța pentru modificarea Codurilor Penale, în cea mai mare mobilizare din 1989 și până acum, potrivit presei internaționale.

Protestele din România nu au rămas neobservate de presa occidentală, o serie de publicații internaționale scriind ample articole despre acestea, scrie Mediafax.ro.

”În București, capitala României, a avut loc unul dintre cele mai mai proteste anti-guvernamentale după aprobarea unui decret care ar putea elibera din închisoare zeci de oficiali”, informează BBC News.

”Lupta împotriva corupției trebuie să continue, nu să fie anulată. Urmărim ultimele evenimente din România cu mare îngrijorare”, a declarat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, citat de BBC.

BBC notează că Bucureștiul a cunoscut unul dintre cele mai mari proteste din toate timpurile, după ce puterea a dat o ordonanță de urgență care a relaxat legislația anticorupție, intens criticată și în străinătate. Publicația amintește că aproximativ 150.000 de persoane au stat mai multe ore în fața Guvernului în București, înfruntând temperaturile negative și strigând, printre altele, "Hoții!", "Rușine!" sau "Demisia!".

De asemenea, BBC scrie și despre confruntările dintre protestatari și jandarmi, care au fost nevoiți să recurgă la gaze lacrimogene pentru a calma spiritele, după ce o parte din manifestanți a aruncat cu petarde și fumigene.

”Este o manifestare incredibilă a dezamăgirii acestor oameni care simt că au fost înșelați. Ei au fost înșelați de Guvern. Guvernul socialist a venit la putere în urmă cu o lună și a reușit să scoată pe străzi 100.000 de persoane împotriva sa, într-o măsură fără precedent”, conform site-ului Euronews, ce-l citează pe Lucian Mîndruță, un jurnalist român.

”Miercuri, ambasadele din Germania, Statele Unite, Canada, Franța, Olanda și Belgia au emis o declarație comună prin care condamnă noile măsuri ce ”subminează progresul statului de drept și lupta împotriva corupției din ultimii zece ani. Ambasadele au comunicat că Guvernul ar trebui să ”abroge acest curs inutil”, scrie Deutsche Welle.

”Protestatarii din București condamnă o decizie guvernamentală de a decriminaliza infracțiuni de proastă administrare, într-una dintre cele mai mari demonstrații de la revoluția din 1989”, adaugă Euronews.

”Doi ofițeri de poliție au fost răniți în urma ciocnirilor violente și cel puțin o altă persoană. Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor, după ce unii dintre aceștia au aruncat cu petarde și fumigene în responsabilii cu aplicarea legii ”, potrivit agenției de știri Sputnik.

”După marți noaptea, Guvernul s-a abținut de la declarații, dar miercuri ministrul Justiției, Florin Iordache, a scris pe Facebook că nu este ”nimic secret, ilegal sau imoral” în privința decretului de urgență. (Administrația de la, not. red.) București a declarat că pune în linie legislația cu constituția. Dar criticii spun că principalul beneficiar (al decretului, not. red.) este liderul PSD, Liviu Dragnea, care în prezent se află în proces pentru potențial abuz de putere, precum și alții politicieni de stânga”, scrie France 24.

”Cel puțin 200.000 de protestatari, potrivit estimărilor presei, au înfruntat temperaturi sub zero grade Celsius pentru a protesta, unii dintre aceștia strigând: ”Hoților!” și ”Demisia!”, la o zi după ce Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență”, adaugă France 24.

La rândul său, Reuters scrie despre protestele din celelalte orașe ale țării, dar amintește că, în urma ordonanțelor pe justiție, mai mulți politicieni ar urma să scape de procesele în desfășurare, în frunte cu liderul PSD, Liviu Dragnea. 

"Șansele noastre sunt mici, dar este important să luptăm", a declarat Gabriela Constantin, un arhitect în vârstă de 36 de ani.

AFP a notat că a fost cea mai masivă manifestație din București din ultimii 25 de ani, după revenirea la democrație, adăugând că au fost în total între 200.000 și 300.000 de manifestanți în întreaga țară. Agenția amintește motivația celor de la putere, care au susținut că doresc să descongestioneze închisorile. Totodată, publicația îl citează pe ministrul Justiției, Florin Iordache, care a scris pe Facebook că aceste inițiative nu au "nimic secret, ilegal sau imoral".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
1,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău