Protestele de la București, relatate de instituțiile media din întreaga lume

  • 12 Februarie 2017 14:46
Protestele de la București, relatate de instituțiile media din întreaga lume

Instituții media precum BBC, Associated Press, Deutsche Welle, The New York Times, CNN, Euronews, dar și din Rusia, China, Spania, Italia, Serbia și-au trimis corespondenți la București încă din 31 ianuarie, prima zi a protestelor, când mii de demonstranți au ieșit seara în stradă și au manifestat față de controversata Ordonanță a Guvernului de modificare a Codurilor penale.

Televiziunile din Marea Britanie, SUA, China și corespondenți de presă locali au relatat zi de zi, în direct, evoluția evenimentelor de la București și din țară, care au culminat cu abrogarea OUG 13 și demisia ministrului Justiției, informează News.ro

Jurnaliștii străini au rămas conectați la ceea ce se întâmplă în România și după ce Guvernul a abrogat OUG 13, dar sute de mii de români au continuat să protesteze în Piața Victoriei din București și în mai multe orașe. 

Manifestațiile au fost transmise în direct, din mijlocul piețelor, de publicațiile străine, iar imaginile cu protestatarii care au aprins telefoanele mobile, lanterne și brichete au fost cele mai promovate de către presa internațională.

Pe pagina de Facebook a BBC imaginile cu "protestul luminii" au înregistrat peste 2,8 milioane de vizualizări.  

Nick Thorpe a relatat pentru BBC atmosfera din România legată de deciziile Guvernului și a stat de vorbă cu șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

"A admis că modul de comunicare din partea Guvernului a fost stângace, dar a apreciat că deciziile au fost bine intenționate”, a transmis Nick Thorpe.

"Tăriceanu, fost prim-ministru, a respins ipoteza larg răspândită în țară conform căreia acest conflict este între oficiali corupți și o societate care își dorește să lupte împotriva corupției”, continuă jurnalistul.

"Îmi pare rău să o spun, dar sistemul judiciar din România nu este independent și aceasta este o chestiune care trebuie rezolvată în viitor”, a declarat Tăriceanu și a făcut vobire despre cum procurorii, în special cei de la Direcția Națională Anticorupție, au o legătură strânsă cu serviciile secrete.

Jurnalistul mai scrie că argumentele lui Tăriceanu sunt total opuse față de cele ale șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, care într-un interviu a susținut că sistemul judiciar este independent, iar DNA a cercetat politicieni atât de la Putere, cât și din Opoziție. Kovesi a subliniat că DNA ar fi fost fără putere dacă ordonanța intra în vigoare.

Tot pentru BBC, reporterul Steve Rosenberg a transmis din mijlocul mulțimii adunate în Piața Victoriei că Guvernul nu ar fi dat înapoi în privința ordonanței de urgență fără presiunea străzii. "Puterea poporului a fost decisivă în acest caz”, comentează el și amintește de eforturile în lupta anticorupție din ultimii ani din România.

Corespondentul din România pentru Associated Press, Alison Mutler, a transmis că românii nu renunță la protestele din stradă, în ciuda gerului și a faptului că Guvernului a aborgat ordonanța hulită. AP vorbește și despre manifestația de la Cotroceni și punctează că cei aflați acolo cer demisia președintelui Klaus Iohannis, pe care îl consideră principalul vinovat de criza politică.

Deutsche Welle a filmat protestul din Piața Victoriei și a remarcat faptul că au ieșit în stradă sute de mii de oameni împotriva ordonanței care slăbește legislația anticorupție. "Este cea mai mare demonstrație din țară de la prăbușirea regimului comunist. Guvernul a abrogat ordonanța, dar protestele continuă”, spune Deutsche Welle.

Și reporterii Rick Lyman și Kit Gillet de la The New York Times au venit în Piața Victoriei să stea de vorbă cu oamenii și surprind nemulțumirile legate de faptul că toate aceste evenimente au dat la presiunea străzii un singur ministru demisionar, cel al Justiției, Florin Iordache. De asemenea, The New York Times a publicat vineri și un articol în limba română - ”În România, tentaculele corupției cuprind viața de zi cu zi”, cu mărturii ale românilor despre corupție.

"Ordonanța a fost abrogată, amendamentele sunt deja istorie, dar protestatarii continuă să nu aibă încredere în prim-ministrul Sorin Grindeanu”, a transmis și David Chater pentru Al Jazeera.

Jurnalistul consideră că protestele au însemnat o luptă pentru supraviețuire pentru PSD, formațiunea de stânga aflată la Putere, și vorbește despre faptul că viețile românilor au fost afectate dintotdeauna de corupție.

Jurnaliștii de la CCTV, China, redau o declarație a ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, care a susținut că în România va avea loc o dezbatere pe temele fierbinți din aceste zile și chiar se va solicita sprijinul UE pentru lămuriri.

Corespondenții din România pentru CNN, Elizabeth Roberts și Cristiana Moisescu, au transmis faptul că prim-ministrul Sorin Grindeanu intenționează în continuare să modifice Codurile penale, dar prin lege dezbătută în Parlament. Este prezentată și atmosfera din Parlamentul României când președintele Klaus Iohannis s-a adresat pe această temă.

Euronews a stat de vorbă cu mai mulți tineri care promit să vină în Piața Victoriei din Capitală în fiecare zi și solicită demisia Guvernului. Euronews face referire și la acuzațiile lansate de susținătorii Executivului, conform cărora cei din piață au fost plătiți să protesteze.

Pentru Euronews a făcut declarații și actorul și cântărețul Tudor Chirilă: "Politicienii încearcă să scape de condamnare. După părerea mea, despre asta este vorba, deoarece ei nu vor să stea de vorbă cu oamenii. Nu vor un dialog”, a spus el.

Cotidianul britanic The Guardian a solicitat românilor să transmită de ce protestează. "Dacă protestați în România, am vrea să ne spuneți de ce”, era pe 3 februarie anunțul din articolul semnat de Carmen Fishwick.

Jurnalistul David Connett a scris pe 4 februarie în The Guardian că premierul Sorin Grindeanu a retras controversata ordonanță în urma protestelor. "Prim-ministrul, Sorin Grindeanu, a spus în ședința de duminică de la Guvern, că OUG 13 va fi abrogată, după ce aproximativ 140.000 de demonstranți au protestat în fața cabinetului”, a scris Connett.

Cotidianul francez Le Monde a titrat: "Liviu Dragnea, le visage de la corruption roumaine”. Articolul este semnat de Jean-Baptiste Chastand și Mirel Bran (corespondentul publicației la București).

În articolul “Liviu Dragnea, imaginea corupției românești”, jurnaliștii îl caracterizează pe șeful PSD: “După modelul liderilor ultraconservatori unguri și polonezi, acest politican de stânga afiliat Socialiștilor europeni, a profitat pentru a-și acuza opozanții că sunt manipulați de miliardarul american de origine ungară George Soros, care finanțează organizații ale societății civile din Europa de Est prin fundația sa. Și nu ezită să joace cartea naționalismului, plângându-se de influența Bruxelles-ului sau companiilor străine, ceea ce este rar într-o țară proeuropeană”, notează cotidianul francez.

“Ordonanțele de urgență menite să grațieze o mulțime de oficiali condamnați și să dezincrimineze abuzul în serviciu de nivel scăzut, pe care proteste în masă au obligat Guvernul să le retragă, au fost o trădare a poporului român de către conducătorii săi”, comentează The Financial Times.

Alți jurnaliști au intervievat și reprezentanții instituțiilor care luptă împotriva corupției: procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și procurorul general, Augustin Lazăr.

Andrew Byrne și Neil Buckley, jurnaliști la The Financial Times, au scris despre “republica procurorilor” și despre eticheta “corupția ucide, în articolul “The week revolution returned to Romania”.

Kovesi a acordat un interviu și pentru publicația olandeză NRC Handelsblad, în care a vorbit despre faptul că OUG 13 ar fi creat un precedent periculos și ar fi afectat activitatea DNA. Tot ea, pentru La Repubblica, s-a declarat nemulțumită că abrogarea actului normativ nu rezolvă intențiile inițiale ale Guvernului și conține "formulări declarate neconstituționale de CCR”.

Jurnaliștii spanioli de la El Pais l-au intervievat pe procurorul general Augustin Lazăr, care a afirmat: "Această ordonanță a fost concepută pentru a avea anumiți beneficiari concreți, selectați. S-au gândit că este o idee bună să salveze pe cineva care are un proces în desfășurare chiar acum. Iar asta se numește conflict de interese”.

De asemenea, au prezentat și transmis de la protestele din România postul german ARD, N1 (Serbia), China Nouă, Reuters, AFP, CNN Balcani, posturi din Rusia, din Bulgaria, jurnaliști independenți. Despre protestele antiguvernamentale din România a retalat și canalul Telesur, care emite pentru țări din America de Sud. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău