Protestele agricultorilor, suspendate până la începutul săptămânii viitoare

  • 24 Noiembrie 2023 19:27
Protestele agricultorilor, suspendate până la începutul săptămânii viitoare

Agricultorii suspendă protestele până la începutul săptămânii viitoare, când vor avea o nouă întâlnire cu reprezentanții Guvernului. Fermierii care au venit ieri tehnica agricolă în centrul Chișinăului s-au întâlnit astăzi cu ministrul Agriculturii, informează Radio Chișinău.

Fermierii participanți, care susțin că sunt în prag de faliment, cer Guvernului să îi ajute să nu le fie înghețate conturile bancare și să nu li se aplice penalitățile la creditele bancare.

Fermierii cer în continuare un moratoriu pe plata penalităților la creditele bancare și suplimentarea bugetului pentru plata subvențiilor, a menționatpreședintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari.

„Din momentul depunerii cererii se oprește penalitatea, se oprește” executarea, se oprește intentarea procedurii de faliment. Comisia examinează fiecare caz. Vorbim doar când în  cerere trebuie să fie foarte clar stipulat pe contracte concrete. Contractul civil din 2022 – 2023 încheiat cu banca, și Comisia să aibă competența să faciliteze reeșalonarea, sau după caz, să fie eliberat prin derogare Certificatul de Forță Majoră”, a declarat Alexandru Slusari

Fermierii propun că o soluție pentru cei în incapacitate de plată să rămână ei înșiși administratorii insolvabilității.

„Care ar fi soluția: cu ajutorul Camerei de Comerț, cu ajutorul Direcțiilor Agricole din toate raioanele, să se facă un act prin care s-ar permite în instanțele de judecată locale să se meargă pe un tip de insolvabilitate cu păstrarea administratorului în vederea restructurării datoriilor. Automat ar opri calculele de dobânzi și amenzi”, a declarat unul dintre fermierii participanți la protest.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a îndemnat fermierii să obțină certificatul de Forță Majoră, conform căruia, instituțiile bancare ar putea opri calcularea penalităților. Un astfel de moratoriu nu ar fi legal, a precizat ministrul.

„Lucrurile pe care noi trebuie să le facem trebuie să fie legale și să aibă putere juridică. Dacă le facem după ureche și vorbim lucruri care nu pot fi îndeplinite vor avea efect juridic pentru toți oamenii aceștia care au ieșit în stradă și stau la masa aceasta. De aceea și am apelat la președintele Camerei de Comerț  pentru că el  fiind pe cealaltă dimensiune, pe partea unde stau oamenii care au dat marfa, au dat creditele, nimeni nu a fost obligat, fiecare a semnat pentru el”,a  declarat oficialul.

Președintele Asociației Forței Fermierilor, Alexandru Slusari, a spus pentru Radio Chișinău, că următoarea întrevedere cu grupul de lucru al Guvernului va avea loc luni, 27 noiembrie, iar dacă nu se respectă promisiunile, de marți se reiau acțiunile de protest.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău