Proteste violente în Venezuela: trei morți

  • 20 Aprilie 2017 08:53
Proteste violente în Venezuela: trei morți

Trei persoane, doi tineri manifestanți și un polițist, au murit miercuri, în timpul protestelor din Venezuela. Poliția a intervenit în forță la manifestațiile împotriva președintelui Nicolas Maduro, dar autoritățile neagă că s-a tras cu muniție adevărată. Opoziția acuză însă Guvernul că a înarmat grupări civile aflate la originea violențelor. În total, șapte manifestanți au fost uciși și peste 200 arestați în trei săptămâni de proteste.

Opoziția anunțase pentru miercuri „mama tuturor manifestațiilor",pentru a cere alegeri anticipate. În replică, autoritățile au trimis poliția și armata să blocheze unele străzi, iar incidentele nu au întârziat să apară. Forțele de ordine au încercat să-i disperseze pe manifestanți cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, în timp ce aceștia ripostau cu pietre și cocteiluri incendiare.

În învălmășeală, doi tineri au fost împușcați mortal de indivizi în civil aflați pe motociclete. Opoziția spune că atacatorii fac parte din „colectivos", grupări civile înarmate de Guvern.

În timpul protestelor violente, în altă parte a orașului, mii de susținători ai lui Nicolas Maduro manifestau într-o atmosferă festivă. Președintele a acuzat Statele Unite că au pus la cale o lovitură de stat în Venezuela și a anunțat că toți cei vinovați vor fi pedepsiți.

„Toți cei care trebuie închiși vor fi închiși conform legii, cu dovezi și martori”, a promis preșeidntele venezuelan.

Statele Unite au respins acuzațiile ca fiind „nefondate și iraționale", iar 11 țări latino-americane au cerut Venezuelei să garanteze dreptul la proteste pașnice.

Valul actual de manifestații a început la 1 aprilie, când Curtea Supremă și-a însușit prerogativele Parlamentului, revenind asupra deciziei după 48 de ore. Oamenii au început să iasă în stradă pentru a cere demisia lui Nicolas Maduro și alegeri anticipate. Șapte venezueleni din zece spun că vor demisia președintelui.

Venezuela traversează o criză politică și economică profundă, iar opoziția majoritară în Parlament încearcă să forțeze demisia președintelui socialist.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău