Proteste violente în Albania cu gaze lacrimogene pentru a respinge manifestanții din fața sediului guvernului

  • 16 Februarie 2019 15:46
Proteste violente în Albania cu gaze lacrimogene pentru a respinge manifestanții din fața sediului guvernului

Poliția albaneză a recurs la gaze lacrimogene și la tunuri cu apă pentru a-i respinge pe manifestanții care au forțat sâmbătă un cordon de protecție în fața sediului guvernului, în cursul unui protest contra premierului Edi Rama, relatează AFP și Reuters.

Mii de persoane s-au strâns în jurul prânzului în centrul capitalei, la apelul opoziției, care reclamă demisia premierului socialist Edi Rama, aflat la putere din 2013 și acuzat de corupție.

Un grup de circa 100 de manifestanți au aruncat mai întâi fumigene și pietre în direcția sediului guvernului, apărat de un important dispozitiv de poliție, și au scandat 'Rama, pleacă!'.

Ei au forțat apoi cordonul de poliție și au ocupat trotuarul din fața clădirii. Vreo zece dintre ei au intrat în imobil și au urcat la primul etaj.

Prim-ministrul Edi Rama, care și-a început în 2017 al doilea mandat, a anunțat vineri că nu se va afla la Tirana în timpul manifestației de a doua zi, urmând să ia parte la Vlora, circumscripția sa, la un 'dialog' cu locuitorii despre 'dezvoltarea orașului'.

'16 februarie va fi ultima zi la putere a lui Rama. Acest regim trebuie înlăturat cu orice preț', a declarat miercuri liderul Partidului Democratic (centru-dreapta) de opoziție, Lulzim Basha. Formațiunea a mai organizat câteva manifestații similare, fără a reuși însă să zguduie guvernul.

Opoziția, formată din cinci partide de centru-dreapta și de centru-stânga, acuză guvernul de 'complicitate cu crima organizată' și că 'a aruncat țara în corupție și mizerie', și cere formarea unui cabinet de tehnicieni care să organizeze alegeri anticipate, notează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău