Proteste PSRM | Socialiștii vor aduna semnături pentru trecerea la forma de guvernare prezidențială

  • 24 Septembrie 2017 12:57
Proteste PSRM | Socialiștii vor aduna semnături pentru trecerea la forma de guvernare prezidențială

UPDATE | Protestele organizate de Partidul Socialiștilor la Anenii Noi, Bălți și Cahul s-au încheiat. Manifestanții au votat o rezoluție, iar reprezentanții PSRM au anunțat că încep o campanie națională de colectare a semnăturilor în susținerea trecerii la forma de guvernare prezidențială și pentru ca președintelui să i se atribuie funcția de șef al puterii executive în Republica Moldova.

Partidul Socialiștilor organizează duminică, 24 septembrie, proteste în trei orașe din Republica Moldova: Anenii Noi, Cahul și Bălți. Manifestațiile au început la ora 10:00 și se desfășoară în ziua în care ar fi urmat să aibă loc un referendum consultativ, pe care l-a propus Igor Dodon.

Protestatarii scandează „Alegeri anticipate”, „Susținem președintele”, „Hoții la dubă”, „Referedum”.

Într-un mesaj pe Facebook, deputatul socialist Vlad Bătrâncea a scris că socialiștii și susuținătorii lor „vor ieși la proteste împotriva încercărilor Partidului Democrat lui V. Plahotniuc de a uzurpa puterea în stat”. 

Anterior, șeful statului Igor Dodon a propus organizarea, pe 24 septembrie, organizarea unui referendum consultativ, când cetățenii trebuiau să răspundă la patru întrebări legate de convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență acordate de BNM celor trei bănci falimentare, de acordarea președintelui a împuternicirilor de dizolvare a Parlamentului în alte condiții decât cele prevăzute în prezent.

Alte întrebări la referendumul consultativ erau legate de reducerea numărului deputaților de la 101 la 71, dar și predarea în școli a Istoriei Moldovei. Curtea Constituțională a invalidat însă decretul lui Igor Dodon referitor la convocarea unui referendum consultativ, declarându-l drept unul neconstituțional.

Capturi video accent tv

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău