Proteste organizate în întreaga lume fața de agresiunea Rusiei în Ucraina
-
16 Octombrie 2016 01:37
"Rusia trebuie să retragă din Ucraina toate forțele de ocupație" - acesta a fost mesajul principal al protestelor organizate vineri în întreaga lume de campania "Stop războiului lui Putin în Ucraina 2.0".
Demonstrațiile au avut loc în mai multe orașe din Ucraina, dar și la Moscova, în Franța, în Germania, în Polonia, Marea Britanie, Spania, Grecia, Statele Unite, Australia, Hong Kong și alte state ale lumii.
Mark Demesmaeker, europarlamentar belgian, membru al delegației parlamentare Uniunea Europeană-Ucraina, a participat la protestul organizat la Bruxelles purtând costum tradițional ucrainean. Oficialul european a declarat pentru Euronews că este extrem de important să fie întărite sancțiunile împotriva Kremlinului.
"Dacă nu facem acest lucru, și alte state vor deveni victime ale acestui gen de agresiune. Experiența cu Siria este una dintre cele mai grave. Întreaga lume își dă seama ce se întâmplă în interiorul și în exteriorul orașului Alep și își dă seama de agresiunea Rusiei acolo. Trebuie să fim cât se poate de fermi, pentru că este vorba despre modul în care conviețuim în cadrul comunității internaționale. Trebuie să trăim în acord cu acordurile și legile internaționale pe care le-am agreat. Putin a încălcat Memorandumul de la Bruxelles, a încălcat acordurile Helsinki și dacă noi, comunitatea internațională, nu suntem fermi și nu ne apărăm principiile, atunci va fi afectată întreaga Europă și întreaga lume. Ucraina apără libertatea și principiile noastre democratice, deci și noi trebuie să fim alături de ea - și cum am putea să susținem mai bine Kievul decât rămânând fermi pe poziție și întărind sancțiunile?", a declarat Mark Demesmaeker. Protestatarii au cerut, de asemenea, scoaterea din Ucraina a echipamentelor și armamentului rus, precum și eliberarea cetățenilor ucraineni arestați în mod ilegal atât în Rusia cât și în Crimeea, în baza unor acuzații fabricate, motivate politic. Demonstranții din Bruxelles au cerut eliberarea jurnalistului ucrainean Roman Suscenko, arestat sub acuzația de spionaj.
"Vrem ca Ucraina să reapară în media europeană, vrem ca războiul dintre Rusia și Ucraina să fie bine acoperit de jurnaliștii europene. Mai vrem, de asemenea, ca OSCE să își intensifice activitatea și să monitorizeze procedurile și acțiunile infracționale sau ilegale care credem noi că au loc în estul Ucrainei. Mai mult, solicităm adăugarea pe lista neagră a sancțiunilor împotriva Rusiei și numele unor oficiali ruși", a declarat pentru Euronews Anna Yavorska, unul dintre organizatorii demonstrațiilor de la Bruxelles.