Proteste masive în Slovacia față de atitudinea pro-rusă a guvernului lui Fico

  • 13 Martie 14:51
Proteste masive în Slovacia față de atitudinea pro-rusă a guvernului lui Fico

Câteva mii de slovaci au participat marți seara la o manifestație în Piața Libertății din fața sediului guvernului de la Bratislava, pentru a-și exprima sprijinul față de Ucraina și opoziția față de politica externă a executivului condus de premierul populist de stânga Robert Fico.

Demonstrația a fost organizată de inițiativa "Pace în Ucraina", care susține că Slovacia trebuie să acorde asistență militară Kievului în războiul cu invadatorii ruși, transmite Agerpres.

Manifestanții au acuzat guvernul de coaliție că duce o politică "pro-Rusia".

Rastislav Kalnovic, purtător de cuvânt al inițiativei, a afirmat într-un discurs că "este vital să subliniem că refuzăm să fim colaboratorii unei Rusii războinice. Refuzăm să fim partenerii unui regim totalitar".

Fico și ministrul de externe Juraj Blanar au condamnat de mai multe ori războiul declanșat de Rusia și au cerut Moscovei să respecte legislația internațională, care garantează inviolabilitatea teritorială și suveranitatea statelor. Ambii au declarat însă că nu există o soluție militară pentru conflictul din Ucraina, iar după instalarea noului guvern, în octombrie anul trecut, Slovacia a sistat livrările de armament pentru Kiev.

Blanar s-a întâlnit luna aceasta în Turcia cu omologul său rus Serghei Lavrov, gest criticat de președinta Slovaciei, Zuzana Caputova.

Șeful diplomației de la Bratislava a justificat întâlnirea arătând că "fără comunicare nu se poate ajunge niciodată la soluții diplomatice pentru războaie, iar fără soluții diplomatice, niciun război nu se poate încheia". El i-a declarat lui Lavrov că "ceea ce s-a întâmplat în Ucraina nu trebuia să se întâmple", însă a adăugat că între Rusia și Occident nu trebuie să apară o nouă Cortină de Fier

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău