Proteste în Serbia: Manifestanții opoziției anunță că vor bloca străzile Belgradului

  • 27 Decembrie 2023 18:57
Proteste în Serbia: Manifestanții opoziției anunță că vor bloca străzile Belgradului

Sute de militanți ai opoziției sârbe, majoritatea studenți, au amenințat miercuri că vineri vor bloca timp de 24 de ore străzile capitalei Belgrad dacă președintele Aleksandar Vucic nu le satisface revendicările asupra alegerilor desfășurate pe 17 decembrie și al căror rezultat nu este recunoscut de opoziție, scrie Agerpres.

Sute de protestatari tineri s-au adunat miercuri la apelul organizației Borba (Lupta) în fața Facultății de filosofie a Universității din Belgrad pentru a cere examinarea listelor electorale, relatează France Presse. Un activist al acestei organizații, Ivan Bijelic, a declarat că blocarea străzilor va începe vineri la ora 11:00 GMT, acțiune ce se va încheia a doua zi pentru a permite desfășurarea unei alte manifestații, organizate de un grup de "intelectuali, artiști și celebrități".

Potrivit principalei coaliții de opoziție, denumită "Serbia împotriva violenței", alegători sârbi din Bosnia vecină ar fi fost autorizați să voteze, în mod ilegal, la Belgrad în scrutinul din 17 decembrie, câștigat de formațiunea de dreapta naționalistă a președintelui Aleksandar Vucic, Partidul Progresist Sârb (SNS), cu 46% din voturi, în timp ce respectiva coaliție de opoziție a obținut numai 23,5% din voturi.

Aceasta din urmă acuză fraude și cere repetarea scrutinului, în timp ce manifestanți susținători ai opoziției mențin presiunea prin proteste zilnice. Președintele Aleksandar Vucic respinge acuzațiile de fraudă și a declarat că deține dovezi conform cărora aceste proteste sunt "orchestrate din străinătate".

Manifestația cea mai numeroasă, cu circa 2.500 de participanți, a avut loc duminică, când demonstranții au încercat să pătrundă cu forța în primăria capitalei. Un tribunal din Belgrad a decis miercuri 30 de zile de arest preventiv pentru 4 dintre cei 38 de manifestanți reținuți în timpul acelui protest violent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău