Proteste în China: Președintele Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului permite „mai multă flexibilitate''

  • 02 Decembrie 2022 17:35
Proteste în China: Președintele Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului permite „mai multă flexibilitate''

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puțin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' în privința restricțiilor, a spus președintele chinez Xi Jinping într-o întrevedere avută joi la Beijing cu președintele Consiliului European, Charles Michel, la aproape o săptămână după izbucnirea în China a protestelor împotriva politicii ''zero COVID'', relatează Agerpres.

Aceste proteste se explică prin ''saturația'' pe care chinezii o manifestă după trei ani de pandemie și de restricții severe, i-a mai spus liderul chinez președintelui Consiliului European, aceste afirmații ale lui Xi Jinping fiind reproduse de un oficial european care s-a exprimat cu condiția anonimatului.

Charles Michel a efectuat miercuri și joi o vizită la Beijing, unde a pledat pentru folosirea vaccinurilor anti-COVID-19 în detrimentul măsurilor antiepidemice severe practicate în China în baza politicii ''zero COVID''.

''Răspunsul primit din partea președintelui (Xi Jinping) a fost mai degrabă de a explica de ce sunt proteste, de a se plânge că după trei ani de COVID-19 există o problemă pentru că oamenii sunt sătui. Este vorba în principal despre studenți'' care participă la proteste, a mai afirmat responsabilul european citat.

Încercând să tempereze aceste proteste, autoritățile locale chineze din diferite regiuni și orașe au început în ultimele zile să relaxeze restricțiile. Conform aceluiași oficial european, în discuția cu Charles Michel președintele chinez a remarcat faptul că în prezent varianta dominantă a coronavirusului SARS-CoV-2 în China este Omicron, o variantă ''mai puțin letală, ceea ce face posibilă mai multă flexibilitate în restricții''.

Protestele au început vinerea trecută după distribuirea intensă pe rețelele de socializare a unei înregistrări video care atribuie măsurilor de lockdown decesul a 10 persoane în urma unui incendiu într-un apartament din orașul Urumqi. Ideea susținută în înregistrare este că, din cauza restricțiilor de deplasare, o stradă îngustă era blocată de mașinile parcate și astfel a fost îngreunată intervenția pompierilor pentru a stinge incendiul survenit la etajul superior al unui bloc înalt.

Manifestațiile, la care participă studenți și în general tineri, s-au extins rapid în marile metropole, inclusiv Shanghai și capitala Beijing, autoritățile comuniste chineze confruntându-se astfel cu cea mai amplă mișcare de contestare după anul 1989.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
21
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău