Proteste ale fermierilor francezi și spanioli față de reintroducerea urșilor în Munții Pirinei

  • 22 August 2019 19:20
Proteste ale fermierilor francezi și spanioli față de reintroducerea urșilor în Munții Pirinei

Mai multe sute de persoane au manifestat joi în localitatea Ainsa din Spania față de reintroducerea urșilor în Munții Pirinei, la chemarea mai multor sindicate agricole spaniole și franceze, transmite AFP, preluat de Agerpres.

"Suntem împotriva reintroducerii urșilor, o decizie luată fără a se ține cont de viața satelor și a crescătorilor de animale din regiune", a declarat Felix Bariain, președintele sindicatului agricol UAG din Navarra (nordul Spaniei). "Cerem ca urșii violenți să fie retrași din Pirinei", a adăugat Bariain. Potrivit acestuia, din cauza atacurilor urșilor, crescătorii de animale sunt nevoiți să își supravegheze turmele 24 de ore din 24, suferă de pe urma pierderilor economice astfel că unii au fost nevoiți să abandoneze activitatea, iar tinerii sunt descurajați să vină să se instaleze în regiune ca crescători de animale.

"Urșii reprezintă ruina mediului rural și a crescătorilor de animale", "Nu urșilor pentru ca Munții Pirinei să fie siguri" se putea citi pe banderolele protestarilor. Printre organizațiile prezente la proteste se numărau diferite filiale locale ale sindicatelor și cooperativelor agricole.

Programul de reintroducere a ursului în Munții Pirinei datează din 1996 și funcționează prin eliberarea urșilor capturați în Slovenia.

Însă crescătorii de animale se plâng frecvent de atacurile urșilor asupra turmelor lor de animale.

În ultima lună criticile au vizat în mod special doi urși: Goiat, un mascul de aproximativ 13 ani care a atacat în special turmele din Munții Pirinei spanioli, și Claverina, o femelă care a fost eliberată în luna octombrie a anului trecut pe partea franceză a Munților Pirinei și care este acuzată că a ucis mai multe oi pe ambele laturi ale frontierei.

Potrivit unui recensământ efectuat în luna mai de Fundația Oso Pardo, aproximativ 45 de urși au fost identificați în partea centrală a Munților Pirinei și patru în zona occidentală a Munților Pirinei. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău