Protestatarii spun că nu pleacă până nu li se oferă timp de emisie în direct

  • 17 Septembrie 2017 16:01
Protestatarii spun că nu pleacă până nu li se oferă timp de emisie în direct

UPDATE: 16.30 Manifestanții cer o oră de emisie în direct pe săptămână. Ei susțin că sunt revoltați că la televiziunea, plătită din bani publici, au acces doar reprezentanții guvernării. A fost citită încă o dată declarația adoptată la protestul de duminică, 17 septembrie.

UPDATE: 16.00

Protestatarii scandează ”Noi nu cedăm”, ”Emisie în direct” și ”Să vă fie frică, poporul se ridică” și spun că nu pleacă până nu li se oferă timp de emisie în direct pentru a-și exprima doleanțele la televiziunea publică.

UPDATE: 15.30

În fața protestatarilor a ieșit directorul ”Moldova 1”, Ecaterina Stratan, care a respins acuzațiile Maiei Sandu. Ea a declarat că solicitările protestatarilor vor fi examinate de Consiliul de administrație a companiei. Manifestanții cer acces imediat în studioul televiziunii naționale.

UPDATE: 15.20

Președintele PAS, Maia Sandu a învinuit conducerea postului public că obstrucționează accesul opoziției extraparlamentare de a se adresa populației Republicii Moldova prin intermediul televiziunii, plătită din banii publici, și a cerut administrației TVM să iasă în fața protestatarilor pentru a negocia timpii de emisie acordați partidelor extraparlamentare. Andrei Năstase a cerut intervenția medicilor, motivând cu faptul că cineva ar fi folosit spray lacrimogen.

UPDATE: 15.15

Zona este împânzită de reprezentanți ai forțelor de ordine. Liderul PPDA, Andrei Năstase cheamă la calm și declară că printre manifestanți sunt provocatori. El a solicitat reprezentaților televiziunii să vină să discute cu manifestanții. Mulțimea scandează ”Rușine”.

UPDATE: 15.00

Protestatarii au ajuns la sediul televiziunii naționale. Aceștia încearcă șă-și trimită delegați pentru a discuta cu conducerea instituției dar sunt opriți de forțele de ordine.

UPDATE: 14.00

Manifestanții se deplasează în coloană pe strada Mitropolit G.Bănulescu Bodoni și scandează ”Noi nu cedăm”, ”Nu mințiți poporul cu televizorul”, ”Plahotniuc nu uita, pușcăria-i casa ta”, ”Jos mafia”. Circulația a fost parțial blocată.

UPDATE: 13.45

Protestatarii au decis să pornească în marș spre sediul televiziunii naționale.

UPDATE: 13.40

Participanții la protest au adoptat și au votat o rezoluție în care cer actualei guvernări abrogarea legii privind modificarea sistemului electoral, să respecte recomandările Comisiei la Veneția, demonopolizarea presei, cu oferirea timpilor de antenă opoziției la televiziunea publică în orele de maximă audiență și anularea legii care impune întoarcerea miliardului de către cetățeni. Protestatarii au cerut Uniunii Europene înghețarea conturilor președintelui PD, Vlad Plahotniuc și șefului statului, Igor Dodon în băncile europene și declararea persona non-grata pe teritoriul UE.

UPDATE: 13.30

Andrei Năstase, președinde PPDA, ”Trăim într-un stat capturat, într-un mediu nociv, unde minciuna este asociată guvernării. Nu ne permitem ca în mijlocul Europei să avem o zonă gri. Tandemul Plahotniuc-Dodon ne consideră naivi. Nu avem dreptul să le permitem să batjocorească în continuare acestea țară. Trebuie să facem cu toții front comun în fața acestei guvernări.”

UPDATE: 13.20

Maia Sandu, președinte PAS, ”Ca niciodată de la independență încoace, Republica Moldova este în pericol. Un partid a uzurpat întreaga putere în stat și a împărțit-o cu socialiștii. Planurile lor nu se sfârșesc aici. PD și PSRM au decis deja cum să împartă puterea la viitoarele alegeri. Guvernarea lor înseamnă despotism, nepotism, sărăcie, minciună. Această guvernare nu ne reprezintă și nu le putem permite să fure puterea în continuare.”

UPDATE: 13.00

Victor Leancă, președintele Uniunii pensionarilor din Republica Moldova, ”Am ajuns să trăim la limita sărăciei, din vina actualilor guvernanți, care au coalizat împotriva propriului popor. Noi, pensionarii, am înaintat mai multe demersuri Președinției, Parlamentului și Guvernului, cerând să fie întors miliardul furat și să fie anulat votul pentru modificarea sistemului electoral. Am primit răspunsuri formale. Dar nu ne vom opri aici. Vom continua lupta.”

UPDATE: 12.45

Manifestația de protest din scuarul Parlamentului va fi urmată de un marș în cadrul căruia rezoluția adoptată la miting va fi depusă la reprezentanța UE în RM. Ulterior, protestatarii vor picheta instituția publică Teleradio-Moldova

UPDATE: 12.20: Sediul Legislativului este păzit de câteva cordoane de polițiști neînarmați.

Manifestanții afișează pancarte cu mesajele ”Nu uninominal, Nu mixt!”, ”Plaha-Dodon la tomberon!”, ”Demisia!”, ”Jos guvernarea de hoți!” și răsună cântece patriotice.

UPDATE: 12.15

La eveniment participă de asemenea liderii partidelor de opoziție PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase.

Câteva sute de persoane participă la această oră în fața sediului Legislativului, la o acțiune de protest, inițiată de partidele din opoziția extraparlamentară. Aceștia cer anularea modificării sistemului electoral. Cu pancarte și drapele ale Republicii Moldova și Uniunii Europene, oamenii scandează lozinci antiguvernamentale. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
22,18
Câțiva nori
Umiditate:35 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău