Protestatarii s-au adunat în marile orașe din Belarus la 100 de zile de la declanșarea mișcării de contestare

  • 16 Noiembrie 2020 19:30
Protestatarii s-au adunat în marile orașe din Belarus la 100 de zile de la declanșarea mișcării de contestare

Protestatarii s-au adunat luni în marile orașe de pe teritoriul Republicii Belarus, marcând 100 de zile de la declanșarea protestelor în masă după alegerile prezidențiale contestate de pe 9 august, au anunțat mass-media locale, informează dpa, preluat de Agerpres.

Mișcarea de protest împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko, la putere din 1994, rezistă în pofida intervențiilor brutale ale poliției, condamnate de Uniunea Europeană drept un abuz de autoritate.

După alegeri în Belarus au avut loc proteste în masă în fiecare weekend. Potrivit organizației belaruse pentru apărarea drepturilor omului Viasna, cel puțin 1.200 de persoane au fost arestate în timpul manifestației de duminică a opoziției, dispersată aproape imediat de poliție, care a făcut uz de grenade asurzitoare și de gaze lacrimogene.

"Vreme de 100 de zile am avut sentimentul că suntem poporul și liderii țării noastre", a declarat lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia într-un comunicat. "Știu în mod sigur că după aceste evenimente, poporul belarus nu va mai crede niciodată în Lukașenko. Chiar dacă el se poate menține la putere pentru alte câteva luni, va trăi într-o țară în care toți îl urăsc", a spus Tihanovskaia.

Svetlana Tihanovskaia s-a clasat pe locul doi în alegerile din august, potrivit rezultatelor oficiale contestate. Ea s-a refugiat în țara vecină Lituania, membră a UE, la câteva zile după vot, în urma presiunilor din partea autorităților.

Susținătorii Svetlandei Tihanovskaia consideră că ea este adevărata câștigătoare a alegerilor.

De la începutul mișcării de contestare împotriva lui Aleksandr Lukașenko, în vârstă de 66 de ani și aflat la putere din 1994, mii de persoane au fost arestate, cel puțin patru au murit și alte câteva zeci au denunțat torturi și violențe în timpul detenției.

Susținut de Moscova, Aleksandr Lukașenko refuză să plece de la putere și nu a evocat decât vagi reforme constituționale în încercarea de a calma protestele. 

Sursa:Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău