Protestatarii au înaintat un ULTIMATUM Guvernului

  • 24 Ianuarie 2016 18:41
Protestatarii au înaintat un ULTIMATUM Guvernului

Mii de persoane s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale, pentru a protesta împotriva Guvernului Filip.

UPDATE: 18.30: Protestul s-a încheiat.

UPDATE: 18.23: V. Dolaganiuc a anunțat noi proteste duminica viitoare dacă nu vor fi îndeplinite revendicările manifestanților.

UPDATE: 18:15
: Renato Usatîu: Nu putem face niciun pas înapoi. Așteptăm până joi ora 17.00 un răspuns foarte clar. Dacă va fi încă un marș, va fi unul funerar pentru ei. 
Protestatarii scandează „Victorie”.

A. Năstase: vom întreprinde mijloace din cele mai drastice. Joi este data limită! Vor avea surprize din cele mai frumoase!
Manifestanții scandează: Ultimatum!

UPDATE: 18.05: Coloana de protestatari a revenit în Piața Marii Adunări Naționale.

UPDATE: 18.00:
Manifestanții au ajuns în fața Parlamentului. 

UPDATE: 16.39:
Protestarii se îndreaptă pe str. Liviu Deleanu spre bd. Alba Iulia  și vor reveni în PMAN.

UPDATE: 16.35:
Igor Dodon a declarat că dacă în decurs de trei zile, luni, marți și miercuri, nu vor fi îndeplinite revendicările protestatarilor, vor fi blocate alte trasee internaționale, calea ferată, aeroportul.
 
A. Năstase: dacă până joi (28 ianuarie) la ora 17.00 nu vor fi îndeplinite revendicările vom recurge și la alte mijloace de nesupunere civică.

UPDATE 15:54:
Protestarii au blocat intrarea în orașul Chișinău.


UPDATE 14:57:
Protestatarii se îndreaptă pe Calea Ieșilor spre ieșirea din orașul Chișinău. Aceștia au scopul de a bloca, în semn de protest față de actualul Guvern, intrarea și ieșirea din capitală, vreme de o oră.

Protestatarii sunt escortați de polițiști. Ei scandează: Anticipate, noi nu cedăm, jos trădătorii!


Igor Dodon a anunțat un marș spre Calea Ieșilor pentru a bloca pentru o oră intrarea în Chișinău. 

Protestatarii organizează un marș de protest spre CNA și Curtea Constituțională. 

Vasile Năstase a dat citire unei rezoluții a mitingului de astăzi prin care au cerut dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate nu mai târziu de luna aprilie 2016. În rezoluția protestatarilor se face apel către partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova să susțină aceste revendicări și să nu mai sprijine guvernul Filip. Ei cer demisia conducerii și scoaterea din captivitate a CEC, CCA, Teleradio Moldova, Procuratură, CNA, SIS, BNM, Curtea de Apel, Curtea Constituțională.

Totodată, protestatarii cer alegerea președintelui prin vot direct de către cetățeni. 

Ei au cerut demisia ministrului de Interne Alexandru Jizdan și a șefului adjunct al Inspectoratului general de poliție Gheorghe Cavcaliuc.

Organizatorii protestului au anunțat constituirea unui Consiliu al salvării naționale format din societatea civilă, partidele de opoziție parlamentare și extraparlamentareate. 

Protestatarii au mai cerut eliberarea deținuților politci inclusiv a grupului Petrenco. 


Andrei Năstase a cerut înregistrarea Platformei Politice Demnitate și Adevăr. „Noi vom participa în alegeri”, a declarat acesta.
Dodon:  Noi avem ideologii diferite dar avem același scop, să declanșăm alegeri anticipate.  

Arcadie Barbăroșie: Justiția e schizofrenică. Vrem justiție curată. Sunt foarte mulți care ne spun că dacă mergem în anticipate pierdem fiindcă nu suntem organizați. Răspunsul dvs., stimați concetățeni, este absolut convingător!

Andrei Năstase: Timofti, Candu, Filip, veniți aici și prezentați-vă demisiile, ca împreună să decidem declanșarea imediată a alegerilor anticipate. 

Renato Usatîi promite naționalizarea televiziunilor care îi aparțin lui Vlad Plahotniuc. 

Ion Hadârcă: Vreau să trec cu demnitate prin acest oraș și să spun că am fost cu dvs. împreună. Mă reprezint în cazul de față pe mine însumi. Este reprezentativ astăzi acest Parlament, Guvernul ales hoțește la miezul nopții? Nu este! De aceea este în drept poporul să ceară demiterea lor.

Igor Dodon:  Trebuie sa facem  tot posibilul ca să organizăm alegeri anticipate, este unica soluție să scăpăm de acești bandiți,  iar alegerile anticipate sunt posibile dacă vom fi uniți. 

Anatol Țăranu: Nu este treaba comentatorilor să participe la mitinguri, dar astăzi nu poți să stai acasă, trebuie să fii cu oamenii. Cum poți să neglijezi vrerea poporului? Aceasta pot s-o facă numai niște nesimțiți, niște ticăloși. Ei stau acolo ascunși și se uită cu frică ce se întâmplă aici în Piață. Dacă un popor e condus nedrept, are dreptul la răscoală. Nu vrem revoluție, dar nu trebuie pusă la încercare răbdarea noastră. 

Oazu Nantoi: Noi trebuie să pregătim o platformă care să pregătească aceste alegeri, în care să se regăsească toți oamenii de bună credință, toate partidele care doresc schimbarea. Nu trebuie să-i permitem lui Plahotniuc să ne bage pe gât încă un președinte scos din mâneca nu știu cui. Noi trebuie să exercităm presiuni asupra acestei guvernări s-o zdruncinăm ca să plece. Ei nu au legitimitate. 
 
Protestatarii scandează: jos mafia, noi suntem poporul, noi suntem puterea, vrem țara înapoi, lozinci împotriva omului de afaceri și politicianului Vlad Plahotniuc, dar și lozinci și discursuri în limba rusă.

Circulația transportului în centrul Chișinăului a fost blocată. 

Manifestările sunt organizate de Platforma Demnitate și Adevăr, PSRM și formațiunea Partidul Nostru. Aceștia au protestat până acum separat în fața Guvernului și a Parlamentului, dar și-au unit forțele în ultimele zile, după învestirea Guvernului Filip.

Ministerul de Interne a anunțat că mobilizează toate subdiviziunile de forță pentru a preîntâmpina dezordinile și violențele în timpul protestelor

Mitingul de susținerea a guvernării, anunțat pentru duminică la Complexul Memorial Eternitate, a fost anulat din motive de securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău