Protest în fața sediului Serviciului de Informații și Securitate

  • 03 Iulie 2015 16:25
Protest în fața sediului Serviciului de Informații și Securitate

Membrii Blocului Unității Naționale (BUN) au organizat vineri, 3 iulie, în fața SIS o acțiune de protest împotriva deciziei de expulzare din R. Moldova a cetățeanului român George Simion, președinte al Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”.

În cadrul acțiunii, organizatorii au cerut reformarea SIS promovat și adoptarea Legii Lustrației în Republica Moldova, transmite IPN.

,,Metodele abuzive ale SIS, observate inclusiv în cazul expulzării ilegale a lui George Simion, pe de o parte, și lipsa vădită de profesionalism, pe de alta, demonstrează cu prisosință nevoia reformării grabnice a acestui serviciu. Un pas important în acest sens este punerea imediată în aplicare a Legii Fondului Arhivistic, care obligă la declasificarea necondiționată a tuturor dosarelor”, a declarat Constantin Codreanu, reprezentantul Blocului Unității Naționale.

Organizatorii acțiunii afirmă precizează că încalcă grav Legea Fondului Arhivistic care este în vigoare, iar aplicarea de urgență a acesteia ar reprezenta o premisă pentru adoptarea unei viitoare legi a lustrației.

Protestatarii au scandat pașnic, inclusiv ,,SIS KGB-ist”, „Vrem Legea Lustrației”.  De asemenea, a fost demonstrat un „dosar”, cu texte scrise scris cu litere chirilice și fotografii ale unor demnitari de la Chișinău împreună cu lideri de la Tiraspol și din Rusia (Dmitri Rogozin) care ar trebui, în opinia protestatarilor, încarcerați.

Constantin Codreanu și-a exprimat speranța ca mesajul să fie auzit nu doar de SIS, ci și de întreaga societate moldovenească. „În cazul în care cerințele nu vor fi îndeplinite, vom recurge la noi proteste, dar și la justiția CEDO. Noi vom lansa un apel public către toate forțele din Republica Moldova de a se autosesiza pentru a înceta aceste abuzuri”, a spus el.

Pe data de 13 mai George Simion a fost declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova și i s-a aplicat interdicția de intrare în țară timp de cinci ani.

BUN întrunește 22 de entități civice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:1,03 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău