Protest față de ineficiența instituțiilor statului în dosarul 7 aprilie 2009

  • 07 Aprilie 2016 19:21
Protest față de ineficiența instituțiilor statului în dosarul 7 aprilie 2009

Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale au ieșit astăzi în stradă în capitală pentru a protesta împotriva ineficienței instituțiilor statului în investigarea fărădelegilor comise de autorități în timpul protestelor din aprilie 2009.

Aceștia au învinuit organele de drept că ar tergiversa intenționat ancheta și ar promova la guvernare persoanele vinovate de maltratarea protestatarilor pașnici.

Membrii mai multor ONG-uri reprezentative ce promovează respectarea drepturilor omului au organizat o acțiune publică, arătând că instituțiile care ar trebui să ancheteze evenimentele din aprilie 2009 au greșit și greșesc în continuare, lăsând torționarii în libertate.

Potrivit directorului executiv al Amnesty International Moldova Cristina Pereteatcu, evenimentele din 2009 nu au fost încă elucidate din cauza instituțiilor din sectorul justiției, astfel creându-se  impresia că există o înțelegere între actorii acestor instituții.

„Vorbim în primul rând despre Consiliul Superior al Magistraturii, care din 2009 încoace a promovat torționarii. Aceștia au fost iertați așa cum se face în Postul Paștelui, promovați și răsplătiți cu funcții în stat, deși ar fi trebuit să stea la închisoare. Evenimentele din aprilie 2009 au demonstrat că avem un sistem putred și atunci când vrem să schimbăm ceva ni se bagă frică în noi”, a spus Pereteatcu.

La acțiunea de protest a participat și ex-ministrul educației, Maia Sandu, care a menționat că și actuala guvernare ar trebui să răspundă pentru evenimentele din aprilie 2009, întrucât a promovat în funcții torționari.

Este un protest împotriva celor care promovează tortura. Un protest împotriva acestei guvernări, care a promovat în funcții oameni vinovați de actele de tortură de la 7 aprilie”, a declarat Maia Sandu.

Protestatarii au organizat și un mara­ton, care a început la Con­si­liul Supe­rior al Magis­tra­tu­rii și a continuat la sedi­ile altor instituții publice, la Pro­cu­ra­tu­ra Gene­rală, Sec­ția Anti-­tor­tură, Minis­te­rul de Interne, Guvern și Par­la­ment.

Acțiunea a fost organizată de ”Amnesty International Moldova”, ”Promo-Lex”, ”Hyde Park”, Centrul ”Memoria”, Centrul de resurse juridice și Partidul ”Acțiune și Solidaritate”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău