Protest anti-guvernamental convocat la Chișinău de Mișcarea de Rezistență Națională ACUM

  • 26 August 2018 12:34
Protest anti-guvernamental convocat la Chișinău de Mișcarea de Rezistență Națională ACUM

Opoziția pro-europeană și societatea civilă de la Chișinău  anunță astăzi un amplu protest împotriva guvernării, organizat de Mișcarea de Rezistență Națională ACUM, creată după anularea alegerilor din Chișinău.

Protestatarii vor manifesta față de derapajele antidemocratice ale guvernării. Aceștia  vor cere  în special validarea alegerilor din Chișinău din luna mai și  anularea sistemului mixt de vot.

Poliția a atenționat în privința unor posibile dezordini în masă.

Pe de altă parte, organizatorii susțin că anume guvernarea ar pune la cale violențe. De la Radio Chișinău relatează Ala Boțan.

Manifestația se va desfășura de la 14.00, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

Mișcarea de rezistență națională ACUM așteaptă o participare masivă a cetățenilor la eveniment. Acest lucru se datorează faptului că mulți cetățeni moldoveni se întorc acasă din străinătate.

Totodată organizatorii protestului au îndemnat participanții să vină pregătiți cu corturi, cu produse alimentare și cu apă pentru a protesta și pe parcursul nopții și a doua zi, la 27 august, atunci când Republica Moldova va marca a 27-a aniversare de la proclamarea Independenței.

Reprezentanții Mișcării au dat asigurări că protestul va fi unul pașnic și i-au cerut guvernării să nu infiltreze provocatori. Pe de altă parte poliția, deja a inițiat o urmărire penală pe cazul pregătirii dezordinilor în masă la protestul anunțat de opoziția pro-europeană și reprezentanți ai societății civile pentru astăzi.

Într-o sesizare transmisă formațiunilor politice care sunt printre organizatorii manifestației, poliția face trimitere la mesaje lansate pe rețelele de socializare prin care s-ar face chemări la dezordini în masă și aplicarea violenței.

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat într-o conferință de presă că de fapt guvernarea ar fi cea care ar pune la cale violențe, iar poliția este ceea care este obligată să prevină astfel de situații, și nu organizatorii.

Amintim că Mișcarea de rezistență ACUM a fost creată după anularea alegerilor din Chișinău, câștigate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase. Mișcarea a organizat mai mute acțiuni de protest în ultima lună, atât la Chișinău cât și în centre rationale, care vor culmina cu o amplă o manifestație astăzi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău