Protest al Estoniei față de decizia Rusiei de a sărbători "eliberarea" orașului Tallinn de către trupele sovietice

  • 10 Iulie 2019 10:05
Protest al Estoniei față de decizia Rusiei de a sărbători

Ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, a calificat drept o provocare decizia autorităților din Federația Rusă de a organiza, la Moscova, pe 22 septembrie, un spectacol cu focuri de artificii dedicat împlinirii a 75 de ani de la așa-numita "eliberare" a orașului Tallinn de către trupele sovietice, scrie Rador.

Potrivit lui Reinsalu, pe 22 septembrie 2019, se împlinesc 75 de ani de când Estonia a fost reocupată, în timp ce autoritățile ruse planifică să "sărbătorească" 75 de ani de când au "eliberat" Tallinnul de naziști. În acest context, ministrul estonian a dispus convocarea ambasadorului Rusiei la sediul MAE de la Tallin, pentru o discuție pe această temă și pentru a transmite părții ruse o notă de protest.

"Pentru Estonia, cel de-al Doilea Război Mondial reprezintă ocupație atât din partea Germaniei naziste, cât și a Uniunii Sovietice. În 1944, după plecarea armatei germane, la Tallinn a fost instaurat guvernul legitim al Republicii Estonia (este vorba despre guvernarea lui Otto Tief, din 18-22 septembrie 1944 - perioada dintre retragerea trupelor germane din Tallinn și intrarea soldaților sovietici în oraș). Este inacceptabil pentru noi ca reocuparea orașului Tallinn să fie marcată ca zi de sărbătoare, cu focuri de artificii" - a declarat Reinsalu. Potrivit șefului diplomației estoniene, un astfel de gest din partea Rusiei este și mai cinic în contextul în care, anul acesta, se împlinesc 80 de ani de la încheierea Pactului Ribbentrop-Molotov. 

Pe 22 septembrie, Estonia marchează Ziua Rezistenței și Ziua guvernării lui Otto Tief. Moscova, însă, în perioada 2019-2020, organizează 17 spectacole cu focuri de artificii dedicate eliberării orașelor cu statut de martir și a capitalelor statelor europene. Astfel de spectacole au avut loc deja în onoarea "eliberării" orașelor Odesa (10 aprilie), Sevastopol (10 mai) și Minsk (3 iulie).

În cursul acestui an, Moscova va mai organiza astfel de spectacole dedicate așa-numitei "eliberări" a orașelor Vilnius (13 iulie), Brest (28 iulie), Kaunas (1 august), Chișinău (24 august), București (31 august), Tallin (22 septembrie) și Belgrad (20 octombrie). În 2020, autoritățile ruse vor organiza spectacole similare dedicate "eliberării" altor șase orașe: Varșovia (17 ianuarie), Budapesta (13 februarie), Bratislava (4 aprilie), Viena (13 aprilie) și Praga (9 mai). Pe 2 mai 2020, însă, la Moscova va avea loc un eveniment cu focuri de artificii dedicat căderii Berlinului.

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău