Protecție europeană pentru micii românești

  • 01 Mai 2015 17:38
Protecție europeană pentru micii românești

Asociația Română a Cărnii /ARC/ va demara, în cel mai scurt timp, procedurile pentru obținerea protecției europene pentru micul românesc, un produs apreciat de către români și care a dobândit, deja, notorietate pe piața europeană.

'Ne-am propus să obținem protecție europeană pentru micii românești. Vrem să facem acest lucru și la notorietatea pe care au dobândit-o în Europa nu cred că va fi o țară care să fie împotrivă. Micul este românesc și asta o știe toată lumea. Față de 'cevapcici' turcești sau bulgărești /un produs similar cu micii românești, n.r/ este o mare diferență și de gust, și de cum arată. De aceea, nu cred că vom avea probleme să facem acest lucru', a declarat, vineri, președintele ARC, Radu Timiș, la un eveniment organizat cu ocazia zilei de 1 Mai.

Acesta a precizat, de asemenea, că micul românesc este foarte apreciat și la export, în condițiile în care, de 1 Mai, se consumă o cantitate similară cât într-o lună întreagă, iar în acest an consumul va fi mai mare cu cel puțin 5% față de anii precedenți.

'Din datele pe care le avem, la un consum de un mic și jumătate pe cap de locuitor, rezultă că, numai de 1 Mai, românii consumă 30 milioane de mici, adică 1.500 de tone. Numai diaspora consumă, într-un an, 25.000 de tone de mici. Micul românesc este întotdeauna iubit și se află pe masa și în sufletul românilor mai ales în ziua de 1 Mai. Cu cât produsele românești vor fi mai consumate, cu atât economia românească va înflori și vom avea mai multe locuri de muncă, mai multe școli și un învățământ mai bun. Consider că starea de încredere pe care o avem acum în economia românească, în special prin introducerea acestei măsuri de scădere a TVA la 9%, practic relansează consumul și ne dă încredere că se va schimba în câțiva ani', a spus Timiș.

Comisia Europeană a publicat, la începutul lunii iunie 2014, Regulamentul privind categoriile de carne și utilizarea anumitor aditivi alimentari în preparatele din carne, care a intrat în vigoare din 25 iunie, și prevede, printre altele, fabricarea pastei de mici după rețeta originală și comercializarea micilor realizați din aceasta pe piața națională, dar și la nivel european.

La finele anului 2013, România avea recunoscute, pe vechiul Regulament de atestare, 4.400 de produse tradiționale, fiind, se pare, țara cu cel mai mare număr de produse atestate din Uniunea Europeană.

Din informațiile cele mai recente, reiese că Ministerul Agriculturii a atestat, pe noul Regulament de recunoaștere a produselor tradiționale, până la începutul lunii aprilie 2015, un număr de 386 de produse tradiționale și a respins 193 de dosare, în timp ce alte 42 au fost recunoscute ca produse obținute după rețete consacrate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău