Prorușii din Donețk au organizat o defilare de 9 mai la Mariupol, pe o stradă mai puțin afectată de bombardamente

  • 09 Mai 2022 16:50
Prorușii din Donețk au organizat o defilare de 9 mai la Mariupol, pe o stradă mai puțin afectată de bombardamente

Liderul separatist al autoproclamatei republici Donețk, Denis Pușilin, a condus defilarea organizată luni în orașul-port Mariupol de la Marea Azov, cu ocazia Zilei victoriei sovietice împotriva Germaniei naziste, și a declarat că acest oraș face parte de acum "pentru totdeauna" din regiunea prorusă Donețk (estul Ucrainei), relatează agenția de presă EFE și portalul ucrainean Obozrevatel, citate de Agerpres.

Pușilin, în capul coloanei, a purtat împreună cu soldați și alte persoane o pânză imensă de 300 de metri în culorile negru și portocaliu ale panglicii Sfântului Gheorghe, un simbol militar recunoscut pe scară largă în Rusia, și a scandat "Ura!", după cum se poate vedea într-un videoclip publicat de media independentă din Belarus Nexta Live.

Rusia a anunțat în 21 aprilie preluarea controlului asupra acestui oraș asediat, în care peste 90% din infrastructură a fost distrusă de ofensiva militară rusă.

Cu toate acestea, există încă o ultimă redută de rezistență a armatei ucrainene, cu un număr necunoscut de apărători ascunși în rețeaua de tuneluri de sub combinatul siderurgic Azovstal.

În declarațiile de la Mariupol, citate de agenția de presă oficială rusă TASS, liderul prorus al Donețkului, Denis Pușilin - îmbrăcat într-o vestă gri, cu o panglică agățată la piept cu litera 'Z', simbol al campaniei militare ruse din Ucraina - a afirmat că "Rusia este aici (în acest oraș) pentru totdeauna".

"Rusia este aici pentru totdeauna și în sfârșit sunteți acasă. De acum este teritoriul Republicii Populare Donețk pentru totdeauna. Nimeni nu ne poate lua asta imediat. Avem putere, avem posibilități, avem sprijinul celei mai mari și mai frumoase țări: Rusia", le-a spus el locuitorilor din Mariupol.

În prezent, potrivit lui Pușilin, autoproclamata republică Donețk, a cărei independență a fost recunoscută de președintele rus Vladimir Putin cu câteva zile înainte de a-și lansa campania militară în Ucraina, are sarcina de a recâștiga controlul asupra întregului teritoriu al regiunii Donețk, iar după aceasta va decide asupra viitorului său.

"De îndată ce ajungem la granițele constituționale ale Republicii Populare Donețk, adică granițele fostei regiuni Donețk, vom face pasul următor", a spus el.

Potrivit TASS, Pușilin a spus că electricienii au început refacerea rețelelor electrice în cartierele orașului și a anticipat că alimentarea cu apă va fi restabilită la Mariupol într-o săptămână.

Între altele, acesta a spus că Mariupolul, situat pe coasta Mării Azov, ar trebui transformat într-o stațiune balneară în cazul în care combinatul siderurgic Azovstal nu va fi reconstruit.

Aceasta ar genera locuri de muncă și venituri suplimentare pentru cel mai mare oraș de pe coasta Mării Azov, a mai spus el.

Portalul ucrainean Obozrevatel remarcă faptul că defilarea de 9 mai a fost organizată pe o stradă mai puțin afectată de bombardamentele rusești asupra Mariupolului, iar televiziunile de stat ruse nu au transmis imagini cu zonele rezidențiale complet distruse de armata rusă.

În imaginile transmise din Mariupol se văd militari cu banderole albe la mânecă. Se pare că locuitori ai orașului care merg abătuți în spatele lui Pușilin și alți ocupanți au fost obligați sub amenințarea armelor să participe la această manifestație, notează Obozrevatel.

Până la urmă, așa-numita "paradă a prizonierilor" nu a mai avut loc la Mariupol, așa cum anunțase la 5 mai Petro Andriușcenko, consilierul primarului ucrainean din Mariupol.

Într-o postare pe Telegram, acesta susține că persoanele care au participat la manifestația de la Maripol au fost aduse din Novoazovsk și Donețk.

"În cea mai mare parte sunt ruși. În mod selectiv au fost atrași vârstnici din Mariupol. Nu se observă voioșie și bucurie pe străzi la trecerea coloanei. Oamenii sunt ademeniți în piață cu promisiunea că li se va da să mănânce și li se vor distribui produse alimentare", a mai spus Andriușcenko în postare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău