Propunerile PAS pentru sectorul agricol: Agricultorii au nevoie de ajutor, nu de poveri fiscale și măriri de prețuri

  • 16 Decembrie 2020 11:36
Propunerile PAS pentru sectorul agricol: Agricultorii au nevoie de ajutor, nu de poveri fiscale și măriri de prețuri

Deputatul PAS Vladimir Bolea a prezentat, într-un briefing de presă, amendamentele și inițiativele legislative ale PAS orientate spre susținerea sectorului agricol. Fracțiunea PAS solicită excluderea prevederii prin care se mărește cota TVA de la „8%” la „12%” și înaintează un proiect de lege care reglementează statutul gospodăriilor țărănești de fermieri și exclude plățile puse pe umerii cetățenilor care nu practică această activitate economică, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului.

Vicepreședintele PAS Vladimir Bolea consideră nejustificată și insuficient argumentată propunerea Guvernului de a mări cota TVA de la „8%” la „12%” și propune excluderea acestei prevederi din documentul de politică bugetar-fiscală. Mai mult, deputatul se arată convins că această măsură va afecta întreaga ramură a agriculturii și zootehniei, cu repercusiuni directe asupra întregului lanț valoric și a prețului de achiziție pentru consumatorii finali.

Deputatul a subliniat faptul că amendamentele înaintate au fost formulate în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții tuturor asociațiilor din sectorul agroalimentar și deci exprimă necesitățile și cerințele agricultorilor: „Aceste amendamente vin din necesitățile și cerințele agricultorilor din Republica Moldova și, în deosebi, a celor care au avut de suferit din urma consecințelor extrem de grave ale secetei din anul curent și nu numai.

Vorbim din numele tuturor agricultorilor pentru că am avut întâlniri cu toate asociațiile. Agricultorii cer ajutor, cer măsuri de restabilire a situației financiare precare a majorității micilor agricultori și fermieri din Republica Moldova. ˮ

În context, deputatul a vorbit și despre necesitatea de a menține taxa de 20% la inputuri și a menționat că modificările propuse de Guvern, în condițiile în care nu este modificat conceptul și modul de aplicare a TVA-ului în Republica Moldova, nu au niciun beneficiu, ci, din contra, vor duce la pierderi considerabile atât pentru agricultori, cât și pentru stat. În final, modificărilor propuse de Guvern, vor duce la scumpirea produselor agroalimentare, creșterea poverii fiscale, datorii mai mari la stat pentru agenții economici etc.

În aceeași ordine de idei, deputatul PAS a prezentat și proiectul de Lege privind suspendarea obligațiilor fiscale calculate și a procedurilor de executare silită în privința gospodăriilor țărănești de fermier inactive, prin care se urmărește reglementarea statului gospodăriilor țărănești și a obligațiilor lor fiscale.

Conform proiectului se propune ca gospodăriile țărănești de fermier inactive să fie calificate acele întreprinderi individuale, bazate pe proprietate privată asupra terenurilor agricole și asupra altor bunuri agricole înregistrate în Registrul gospodăriilor țărănești (de fermier) care pe parcursul ultimilor 3 ani nu au prezentat dările de seamă prevăzute de legislație, nu dispun de conturi bancare sau nu au efectuat operațiuni pe niciun cont bancar, nu au fost înregistrate în calitate de contribuabil al TVA și nu au înregistrate la Serviciul Fiscal de Stat mașini de casă și de control cu memorie fiscală.

Deputatul a menționat că proiectul vine să clarifice confuzia creată odată cu împroprietărirea în masă a cetățenilor conform Programului Național „Pământ”, și cu modificările survenite pe parcursul anilor, prin care majoritatea cetățenilor împroprietăriți au fost declarați prin lege antreprenori și înregistrați sub forma gospodăriilor țărănești de fermier. Întrucât, conform datelor oficiale ei figurează ca antreprenori, automat le sunt calculate obligații fiscale. La moment sunt calculate sume extrem de mari, sub formă de prime de asigurare, taxe sau amenzi pentru simplu fapt că figurează înregistrați în calitate de gospodărie țărănească, indiferent de faptul că nu practică nici o activitate economică de ani de zile sau nu a practicat niciodată o astfel de activitate.

Deputatul și-a exprimat speranța că odată cu conștientizarea de către autorități a erorilor admise, se va reveni la politicile fiscale propuse de Fracțiunea PAS, cum ar fi taxarea inversă în agricultură, reforma sistemul de TVA și altele pentru ca acestea să lucreze nu în detrimentul, ci în beneficiul agenților economici și a statului.

Menționăm că niciunul din zecile de amendamente înaintate de fracțiunea PAS la proiectele de lege pentru politica bugetar-fiscală și bugetul 2021 nu au fost aprobate de Guvernul Chicu, acesta acordând preferință doar amendamentelor înaintate de majoritatea compromisă PSRM-ȘOR.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău