Propunerile Partidului Acțiune și Solidaritate privind alimentația copiilor în grădinițele din Chișinău

  • 13 Februarie 2017 13:18
Propunerile Partidului Acțiune și Solidaritate privind alimentația copiilor în grădinițele din Chișinău

Partidul Acțiune și Solidaritate propune transferarea responsabilității de aprovizionare cu produse alimentare a instituțiilor de învățământ în subordinea combinatelor școlărești.

În cadrul unei conferințe de presă, secretarul general al partidului, Igor Grosu, a menționat că acest lucru va reduce costurile și va spori calitatea alimentelor care ajung pe mesele copiilor, transmite IPN.

„Conform estimărilor noastre, aceasta va permite micșorarea costurilor de achiziție cu 10-15% urmare a creșterii vorumelor de alimente contractate. Spre deosebire de alți agenți economici, aceste combinate școlare dispun deja de capacități suficiente de depozitare, ambalare, livrare a produselor către instituțiile de învățământ”, spune Igor Grosu. Potrivit lui, va fi mult mai simplu de monitorizat aceste combinate. De asemenea, membrii PAS propun trecerea bucătarilor care activează în instituțiile de învățământ în subordinea combinatelor.

„Pornind de la premisa că misiunea primordială este prestarea serviciilor de educație, serviciile de sănătate trebuie să fie prestate de instituțiile specializate. Lucrătorii medicali să fie trecuți în subordinea Centrelor de Sănătate Publică sau a Centrelor medicilor de familie. Aceasta va permite și un salariu mai mare, și calitate mai bună a serviciilor”, a mai afirmat secretarul general al PAS.

Pentru aplica aceste propuneri, PAS susține că este necesară definitivarea cadrului juridic al combinatelor școlărești, care sunt instituții de stat, dar nu sunt subordonate municipalității. „Modificarea cadrului legal ar permite trecerea lucrătorilor medicali în subordinea instituțiilor medicale. În plus, municipalitatea va trebui să creeze un subprogram care ar viza modernizarea blocurilor alimentare din instituțiile de învățământ”, susține Igor Grosu.

Potrivit secretarului PAS, pe parcursul anului 2015, din 30 de scrisori de atenționare care au fost expediate de autoritățile locale agenților economici care livrează produse alimentare în instituții de învățământ, 26 au vizat un singur agent economic. Aceste scrisori se referau la starea suspectă a produselor din carne, din pește, cazuri când agentul economic nu livra deloc produsele alimentare sau produsele livrate nu coincideau cu contractul, cazuri când lipseau certificatele de inofensivitate, lipsea marcajului despre termenul de valabilitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău