Propunerea privind demiterea președintei „Teleradio-Moldova”, a directoarei „Moldova 1” și a președintelui Consiliului de supraveghere, votată de comisia parlamentară

  • 10 Iulie 2019 10:37
Propunerea privind demiterea președintei „Teleradio-Moldova”, a directoarei „Moldova 1” și a președintelui Consiliului de supraveghere, votată de comisia parlamentară

Comisia parlamentară cultură, educație și mass-media propune demiterea conducerii companiei „Teleradio-Moldova”. În cadrul ședinței de astăzi a Comisiei, deputații au acuzat conducerea televiziunea națională de partizanat politic, reletează Radio Chișinău.

Potrivit deputaților din Comisia cultură, educație, cercetare și mass-media, președinta companiei Olga Bordeianu și directoarea televiziunii Ecaterina Stratan ar fi transformat postul public de televiziune într-unul de partid, ar fi gestionat ineficient și incorect banii acordați și ar fi efectuat angajări și demisii contrar legii. 

"Dacă vă uitați și în ultimul audit al curții de conturi, cum s-a utilizat banul public - nu carențe, dar au fost încălcări grave. Și pentru asta trebuiau să răspundă doamnele, sau să-și dea demisia în regim de urgență, pentru că au gestionat incorect banul public", a spus Maria Ciobanu.

De asemenea, membrii Comisiei au criticat modul în care au fost reflectate evenimentele din 8-9 iunie, când a fost formată majoritatea parlamentară și a fost instituit noul Guvern. Vicepreședintele comisiei, Octavian Țâcu a declarat că Teleradio Moldova a avut un rol decisiv, alături de alte companii media, în instaurarea regimului oligarhic, prezentând evenimentele din ultimul an în mod tendențios și manipulând publicul:

"Această preluare a postului de televiziune Moldova 1 s-a întâmplat în mod decisiv după invalidarea votului pentru primăria orașului Chișinău, atunci când Moldova 1 nu a avut nici o reacție de imparțialitate față de actorii politici implicați în acest act absolut de neimaginat într-o societate democratică.  Mă refer aici și la protestele tratate cu indiferență și tendențios de către Moldova 1, mă refer la prezentarea tendențioasă a evenimentelor din 26-27 august, 2018 și mă refer la o chestiune particulară, cazul Petic, pe care l-am monitorizat în mod deosebit", a menționat Octavian Țâcu. 

Directoarea Televiziunii Moldova 1, Ecaterina Stratan,  a respins acuzațiile, declarând că în perioada respectivă au fost difuzate informații operative și live-uri și că postul a reflectat echidistant evenimentele politice din R. Moldova.

"Pe data de 8 și 9 noi am avut 9 ore și ceva de emisie consacrată acestui eveniment. Am dat în direct investirea Guvernului. Mie îmi pare rău că Dvs. nu ați privit, putem să vă prezentăm emisia", a precizat Ecaterina Stratan.

Amintim că Olga Bordeianu a fost aleasă în funcție de  președintă a Companiei Teleradio-Moldova în iunie 2015, iar Ecaterina Stratan a devenit directoare a al postului public de televiziune în 2017. Anterior ea a deținut funcția de șefă a Departamentului știri și dezbateri de la Moldova 1.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău