Proprietarii de spații comerciale în pericol după ce chiriași refuză să plătească

  • 06 Aprilie 08:50
Proprietarii de spații comerciale în pericol după ce chiriași refuză să plătească

Pandemia de coronavirus a transformat criza din sectorul de retail într-un coșmar pentru proprietarii de spații comerciale și bănci. Măsurile de carantină impuse de guverne au dus la închiderea magazinelor, astfel că retaileri precum grupul suedez Hennes & Mauritz AB au încetat să mai plătească chirii.

Aceasta a generat însă un efect de undă care se resimte în sectoarele imobiliar și bancar de pe continent. În joc nu este doar viitorul companiilor imobiliare, dintre care multe sunt deținute de fonduri care gestionează pensiile a milioane de pensionari și deponenți. Riscul este că sectorul imobiliar ar putea declanșa o criză financiară mai amplă, scrie Agerpres.ro

Datorii în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro sunt garantate cu proprietăți imobiliare comerciale numai în Germania, Franța și Marea Britanie, susține o analiză Cass Business School. În Marea Britanie, unde aproape toate magazinele sunt închise, dobânzi la credite imobiliare comerciale în valoare de aproximativ 180 miliarde lire sterline trebuie plătite în următoarele săptămâni.

”De vreme ce criza ne afectează pe toți, toată lumea trebuie să își unească eforturile", a declarat directorul general de la H&M, Helena Helmersson, adăugând că aproape 4.000 din cele 5.000 de magazine ale grupului sunt închise.

Proprietarii de spații comerciale vor suferi o scădere dramatică a veniturilor dacă majoritatea retailerilor încetează să mai plătească chirii pentru magazinele pe care nu le pot deschide. Acest lucru va face mai dificil pentru companiile imobiliare să plătească dobânzile și să evite încălcarea prevederilor contractelor de credit. În cel mai pesimist scenariu, dacă nu există înțelegere din partea debitorilor, băncile ar putea pune sub sechestru activele.

Mai multe state europene au început să adopte legi privind suspendarea temporară a dobânzilor. În Marea Britanie atenția Guvernului a fost direcționată spre chiriași prin reducerea taxelor pentru proprietăți și ajutor cu salariile.

Cu toate acestea, mai mulți retaileri de renume din Europa i-au nemulțumit pe proprietarii de spații și politicieni după ce au anunțat că nu vor mai plăti chirii în pofida faptului că au profitat de ajutorul de urgență al guvernului. H&M și Adidas AG au declanșat un val de critici în Germania după ce au încercat să obțină scutiri de la plata chiriilor iar în același timp intenționau să acceseze măsurile guvernamentale de urgență, care în opinia multor germani trebuie folosite pentru a susține micile companii.

Între timp, Adidas s-a răzgândit, și-a cerut scuze și a anunțat că va continua să plătească chirii pentru magazinele sale. ”Am făcut o greșeală și am pierdut o mare parte din încredere”, a anunțat producătorul german de echipamente sportive, adăugând că afacerile nu funcționează la nivel normal în nicio parte a lumii și în aceste condiții nici măcar o companie sănătoasă, cum este Adidas, nu poate supraviețui foarte mult timp.

În Marea Britanie, H&M i-a nemulțumit pe proprietarii de spații comerciale după ce a cerut o vacanță de la plata chiriilor și a amenințat că va pune capăt contractelor actuale de închiriere dacă situația nu se va îmbunătăți până în data de 23 iunie.

”Aceasta este o situație extremă. Toate activitățile din cadrul companiei sunt în prezent cu atenție evaluate, inclusiv costurile și perspectiva de risc”, a declarat un purtător de cuvânt de la H&M.

Grupul Associated British Foods Plc, proprietarul lanțului de magazine Primark, a refuzat să plătească chirii în valoare de 33 milioane de lire sterline pentru magazinele sale din Marea Britanie după ce compania și-a închis toate magazinele din Europa și SUA, astfel că veniturile sale s-au diminuat cu 650 milioane de lire sterline pe lună. ”Aceasta este o perioadă extraordinară și nici pentru noi nu este ușor”, a declarat directorul financiar de la ABF, John Bason. Acesta și ceilalți directori au fost nevoiți să își reducă salariile cu 50% într-un moment în care mulți angajați de la Primark au de suferit de pe urma Covid-19.

La rândul lor, proprietarii de spații comerciale se confruntă cu propriile lor provocări. Chris Grigg, directorul general la British Land Plc, spune că nu a mai văzut o criză de felul acesta. Al patrulea mare proprietar de spații comerciale din Marea Britanie a decis să renunțe la chiriile trimestriale pentru mici chiriași de spații de retail.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18
Câțiva nori
Umiditate:48 %
Vint:4,1 m/s
Tue
13
Wed
14
Thu
15
Fri
15
Sat
15

Curs oficial BNM 25 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2923 -0.2119
USD 17.6937 -0.0608
RON 3.9835 -0.0437
UAH 0.6623 -0.0017
RUB 0.2465 -0.0042
Arhivă Radio Chișinău