Proprietari și nu prea. Imobilele a mii de cetățeni din R. Moldova sunt fără numere cadastrale (AUDIO)

  • 26 Ianuarie 2022 14:33
0%
00:00:00
00:00:00

În Republica Moldova, există peste 400 de localități în care nu a fost realizată înregistrarea primară a terenurilor, adică nu a fost făcută prima înscriere a acestora în registrul bunurilor imobile și în cel al deținătorilor de terenuri. Cu alte cuvinte, terenurile respective nu au un număr cadastral, iar acest fapt le creează mari dificultăți cetățenilor – surse financiare importante cheltuite, timp și nervi consumați. În lipsa numărului cadastral, cetățeanul nu poate înstrăina proprietatea din posesie. Singura soluție este să-și facă toate actele pe propria cheltuială. Asta în timp ce statul s-a angajat, de ani buni, să realizeze gratuit acest proces. Din păcate, acesta întârzie mult în o bună parte din raioane.

Lipsa numerelor cadastrale, o problemă comună

Târnova, o comună cu circa 4000 de locuitori din raionul Dondușeni, este una dintre numeroasele localități din Rep. Moldova în care statul nu a ajuns să ducă la bun sfârșit lucrările cadastrale, iar din această cauză cei care vor să facă anumite tranzacții cu imobilele sau terenurile din proprietate se împotmolesc în dificultăți. Reprezentanții Clinicii Juridice Universitare Bălți încearcă să-i ghideze juridic pe locuitorii din nordul țării. Avocatul Ion Dănoi, în dialog cu Diana Suslean, locuitoare a satului Târnova.

Diana Suslean: - Dumneaei, are gospodărie care, la fel, nu are documente oficiale, număr cadastral...Ea fiind pensionară acum achită pentru măsurările făcute de Cadastru?

Avocat Ion Dănoi: - Toți achită. Măsurările pe care le face Cadastrul la fața locului se achită. Asta-i problema a circa 50% din localitățile din Rep. Moldova.

Diana Suslean: Dar cum se procedează cu măsurarea pământului arabil, pensionarii achită?

Avocat Ion Dănoi: - Nu.În cazul în care se face măsurarea masivă – este gratuit, din contul statului. Dar dacă persoana vrea să facă așa zisa măsurare selectivă – doar cu achitarea din partea persoanei.

Locuitorii din Târnova speră că măsurările cadastrale din contul statului vor fi executate și în satul lor. Primarul localității, Victor Bodorin.

La noi puțin locuitori au numere cadastrale. Chiar și eu nu am un număr cadastral la casă. La noi nu s-a făcut. Care a vândut, a cumpărat acei au numere cadastrale. (...) Acum se fac măsurări la pământurile de lângă casă. Dar acte cadastrale pe casă nu avem. (...) Numai vreo două-trei sate din raionul nostru au numere cadastrale pe case. S-a făcut numai pe pământul de lângă casă. Pe urmă au zis că „de la republică” vor mai da niște bani și vor face și pe casă.”

Taxele, o povară pentru categoriile vulnerabile

Diana Suslean din Târnova spune că a ajutat mai mulți oameni din localitate în procesul de perfectare a actelor. Le vine greu mai ales persoanelor în etate, copiii cărora, în majoritatea cazurilor, sunt plecați peste hotare. Diana Suslean spune că, uneori, cheltuielile pentru actele cadastrale ajung să coste mai mult decât gospodăria care se vinde.

Am ajutat o persoană să înregistreze o casă pe jumătate demolată. Îi trebuia număr cadastral. Nu te costa gospodăria cât s-a cheltuit pe toate documentele, începând cu dovada moștenitorului legal... Depune cererea la cadastru, vine și măsoară. Vin întâi documentele pe numele proprietarului anterior, apoi iar mergi la notar, schimbă, apoi iar la Cadastru. E costisitor pentru persoanele vârstnice, pentru invalizi. E foarte scump.”

Taxa pentru serviciile cadastrale variază între 1260 și 6450 de lei, în funcție de termenul de executare.Înregistrarea dreptului asupra bunului imobil se face după executarea lucrărilor, pentru care se mai achită 140 de lei, dacă e vorba de localități rurale și 280 de lei – în cele urbane.

Apropo, dar ce spune legea?

Avocatul Nicolae Frumosu, consultant juridic al Asociației Presei Independente din Moldova, spune că procedura de înregistrare poate dura de la o săptămână până la peste o lună.

 „Persoana interesată urmează să se adreseze cu o cerere către registratorul de stat la care să anexeze titlul de proprietare asupra ternului și alte documente exhaustiv prevăzute de lege. Din păcate, în procedura de înregistrare a terenurilor persoanele interesate se pot confrunta cu un sistem birocratic defectuos. Astfel, cererea sa de înregistrare a ternului poate să fie respinsă din anumite motive pur formale, cetățeanul fiind impus ulterior să parcurgă repetat această procedură și, evident, să achite repetat actele de înregistrare.”

Autoritățile au planuri mărețe...

Autoritățile spun că intenționează să facă o serie de schimbări de sistem. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, a menționat într-un recent interviu pentru Media Azi că lucrurile urmează a fi îmbunătățite.

Suntem într-un proces amplu de digitalizare, care are câteva componente, inclusiv Registrul unităților de drept, inclusiv partea de Cadastru și inclusiv elementele care țin documentarea populației. Noi vom veni cu modificări serioase, inclusiv legislative, dar și cu schimbări de sistem care vor aduce schimbări de paradigmă în utilizarea acestor date. (...) Noi suntem într-un proces de auditare completă a sistemelor pe care noi le avem în gestiune.”

...și un nou termen de executare a lucrărilor

Pe de altă parte, într-un răspuns al Agenției Servicii Publice oferit Asociației Presei Independente se menționează că au fost semnate 28 de contracte pentru executarea lucrărilor cadastrale masive, cu un volum de 220 de mii de bunuri imobile proprietate privată din toate localitățile din opt raioane și parțial din așezările din nouă raioane. Agenția precizează că licitarea serviciilor decurge anevoios în unele unități administrativ-teritoriale. Anterior, s-a anunțat că lucrările cadastrale și înregistrarea primară a terenurilor, demarate acum patru ani, urma să finalizeze în 2023. În răspunsul oferit, ASP scrie despre un nou termen – anul 2024, cu precizarea că „a fost identificat un risc sporit de finalizare a lucrărilor în toate localitățile până la sfârșitul proiectului”, și – precizăm – este finanțat dintr-un credit oferit de Banca Mondială.

* Reportajul a fost realizat în cadrul Campaniei „Pentru o Justiție Sănătoasă”, implementată de Asociația Presei Independente din Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău