Propaganda rusească a fost cea mai puternică armă a Uniunii Sovietice în timpul și după cel de-Al doilea Război Mondial / Dezbateri
-
24 Octombrie 2022 14:11
Propaganda rusească a fost cea mai puternică armă a Uniunii Sovietice în timpul și după cel de-Al doilea Război Mondial, dar și a Rusiei actuale, în deosebi în contextul războiului declanșat de aceasta în Ucraina. În cadrul unei dezbateri publice la IPN ”URSS în cel de-al Doilea Război Mondial: despre victorii și înfrângeri reale, despre ce tace propaganda, despre ce vorbesc miturile și nostalgia”, experții atrag atenția că în contextul actual, criza energetică și forța nucleară a Rusiei, au scopul de destabilizare, de divizare a opiniei publice și totodată de camuflare a eșecului armatei ruse, transmite Radio Chișinău.
La aproape 100 de ani de la înființarea Uniunii Sovietice, 30% din populația Rep. Moldova mai crede în „măreția” Rusiei. Aceste date arată cât de periculoasă este manipularea și propaganda rusească, care s-a infiltrat prin televiziuni finanțate de partide corupte care au supraviețuit prin menținerea unei melancolii și a unei pseudo-realități din spațiul fostei Uniunii Sovietice, explică expertul Igor Boțan:
„Propaganda reprezintă un pericol foarte, foarte mare pentru societatea noastră. Noi vedem ce se întâmplă cu așa zisele proteste. Noi vedem oameni care vorbesc lucruri absolut deocheate, ei acuză oarecum actuala guvernare din Moldova pentru penuria energetică, mă refer la energia electrică și așa mai departe. Și ei ușor trec peste faptul că Rusia distruge în mod intenționat termocentrale, electrocentrale, astfel încât a făcut Ucraina să nu mai poată livra energie electrică Rep. Moldova”, spune Boțan.
Președintele asociației istoricilor din Rep. Moldova, Anatol Petrenco, a spus că în cel de-al Doilea Război Mondial, regimul stalinist a fost tot atât de extremist și dur ca și regimul hitlerist, iar mulți din cei care erau mobilizați să lupte nu își doreau, precum astăzi nu dorește populația din Rusia. Istoricul a mai amintit că 27 milioane de vieți au fost pierdute în timpul conflagrației mondiale. Războiul trebuie condamnat, a subliniat Anatol Petrenco:
„Eu am vorbit cu un veteran de război care în compania lui toți au murit. El a rămas în tranșee rănit, și acest fapt i-a salvat viața. Uitați ce se întâmplă în Federația Rusă, cei care susțin războiul în Ucraina sunt tocmai cei care nu doresc să plece să lupte la acest război. Noi trebuie cumva să atenționăm că războiul este o mare nenorocire și pentru cei care încearcă să cotropească Ucraina, și pentru cei care apăra patria lor”, menționează Petrenco.
În contextul geopolitic actual, presa rusă de propagandă ascunde eșecurile și pierderile armatei sale din Ucraina, iar istoria arată că la fel a procedat și în Al Doilea Război Mondial, a atras atenția publicistul, Nicolae Negru:
„Cât de rău erau înarmați soldații sovietici în raport cu soldații germani. Tactica, disciplina. Înafara de acest fapt nu se spunea că între ani 1937 – 1938 o pleiadă întreagă de ofițeri superiori au fost pur și simplu nimiciți. Pur și simplu armata sovietică a fost decapitată”, susține Negru.
Potrivit experților, politicienii proruși din Rep. Moldova ar fi coordonat cu regimul de la Moscova pentru acutizarea crizei energetice, pentru a pune la încercare unitatea societății, nu doar actuala guvernare.